Kongo’da altın madenine saldırı: Onlarca ölü var

Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nin kuzeydoğusundaki İturi eyaletinde kaçak bir altın madenine düzenlenen silahlı saldırıda en az 35 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.

Maden ocağının bulunduğu Mungwalu Belediye Başkanı Jean-Pierre Bikilisende, AFP’ye yaptığı açıklamada saldırının Kongo Kalkınma Kooperatifi (Codeco) adlı silahlı grup tarafından gerçekleştiğini belirtti.

Bikilisende, “Camp Blanquette” adı verilen altın madeninde 29 cenazenin Pluto tesisine taşındığını, tamamen yanan 6 cenazenin de olay yerinde defnedildiğini ifade etti.

Ölenler arasında 4 aylık bir bebeğin de olduğunu belirten Bikilisende, “Bu geçici bir bilançodur, zira çünkü cesetleri altın arama kuyularına atılan başka siviller de var ve birkaç sivil de kayıp. Arama devam ediyor” dedi.

“Camp Blanquette”, ormanın içerisinde, en yakın askeri noktanın uzağında yer alıyor. Bikilisende, bu nedenle müdahalenin geç ulaştığını savunuyor.

Mungwalu sivil toplum yetkililerinden Cherubin Kukundila’ya göre en az 50 kişi öldürüldü.

Kudundila,  “9’u ağır olmak üzere birçok yaralı var” diyerek, yaralıların Mungwalu hastanesine kaldırıldığını ifade etti.

Altın madeni ocağı, İtturi eyaletinde Codeco’nun kalesi olarak değerlendirilen Djugu toprağında yer alan Mungwalu’ya 7 kilometre mesafede bulunuyor.

Çiftçi topluluğu olan Lenduları, rakip Hema topluluğu ve güvenlik güçlerine karşı koruduklarını savunan Codeco milisleri, ülkenin doğusundaki en ölümcül gruplardan biri olarak değerlendiriliyor. Hemalar ise hayvan yetiştiriciliği ve tüccarlık yapıyor. 

Codeco, siviller ve askerlerin yanısıra göçmenler ve insani yardım gruplarını da hedef alabiliyor.