Koronavirüs Irak’ta da yayılıyor!

Çin'de ortaya çıkan ve kısa sürede birçok ülkeye yayılan koronavirüs salgını Irak’ta da hızla yayılmaya başladı.

Irak’ta dün İran’a sınır olan Necefte koronavirüs salgınına rastlanmasından sonra sonra başkent Bağdat ve Kerkük’te de salgına yakalanan vakalar tespit edildi.
Ülkenin güneyindeki Necef kentinde dün İran uyruklu bir kişiye koronavirüs teşhisi konulmasıyla Irak’ta ilk kez bu vaka görülmüş oldu. Necef’ten sonra bugün de Irak makamları tarafından yapılan açıklama ile başkent Bağdat ve Kerkük’te de koronavirüs salgınına yakalanan vakalara rastlandığı duyuruldu.

YALANLANAN HABERLER DOĞRU ÇIKTI

Bağdat’ta dün koronovirüs salgınına yakalan bazı vakaların tespit edildiği yönünde haberler çıkmıştı. Bağdat’taki Kerh Sağlık Merkezi, dün yaptığı açıklamada el-Yermuk Hastanesinde koronavirüs vakası bulunduğuna dair çıkan haberleri yalanlamıştı.
Irak Parlamentosu Sağlık Komisyonu, dün çıkan haberleri doğruladı.
Konuya ilişkin Irak Parlamentosu Sağlık Komisyonu Üyesi Cevat el-Musevi tarafından yapılan açıklamada, koronavirüs taşıdıklarından şüphelenilen 2 kişinin Bağdat’taki el-Yermuk Hastanesine kaldırıldığı belirtildi.
Söz konusu kişilerin sağlık kontrolü ve gereken muayeneden geçeceğine dikkat çeken el-Musevi, her ihtimale karşı karantinaya alındıklarını söyledi

KERKÜK'E DE SIÇRADI

Kerkük’te virüsün bulaştığı 4 kişi tespit edildi.
Irak Çevre ve Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Kerkük’te 4 koronavirüs (Covid-19) vakası tespit edildiği belirtildi.
Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Kerkük’te aynı aileden oldukları belirtilen 4 kişide koronavirüs çıktı. Söz konusu kişilerin İran ziyareti dönüşü Kerkük’e geldiği belirtildi.
Virüs taşıyan 4 kişinin özel bir odada karantinaya alındığı ve yapılan testler sonucu koronavirüs taşıdıklarının tespit edildiği ifade edildi.
Irak’ta ilk koronavirüs vakası dün Necef kentinde bir İranlı öğrencide görülmüştü.

TEDBİRLER ARTIRILIYOR

Bağdat’ta da 2 kişinin karantinaya alınması ile bu sayı 5'e çıkmıştı. Kerkük’te tespit edilen aynı aileden 4 kişi ile birlikte virüsün bulaştığı kişi sayısı 9’a çıktı.
Irak, salgının İran’da görülmeye başlamasından sonra 20 Şubat'ta İran ile olan sınır kapılarını geçiçi süreliğine kapatarak tedbir almıştı. Hükümet geçici olarak aldığı kararı 15 gün daha uzattı. Xaneqin’e açılan iki kapıyı ise ticarete de kapatarak tedbirleri İran sınırından başlayarak almaya başladı.
Irak hükumeti İran sınırlarına ilişkin aldığı kararla aldığı tedbirlere 7 ülke vatandaşlarının Irak’a girişlerini yasaklayan bir karar alarak aldığı tedbirleri arttırdı.
Bağdat yönetimi virüsün son günlerde sıçradığı, Tayland, Güney Kore, Japonya, İtalya ve Singapur, Çin ve İran’da ülkeye girişleri yasakladı.
Bağdat yönetimi ayırca ilk koronavirüs vakasının tespit edildiği Necef’te okulları 10 günlüğüne tatil etti.

AŞİRETLERDEN DE TEDBİR

Irak’ta tokalaşmak, öpüşmek ve kafa tokuşturma geleneği olan bazı aşiretler, salgın tehdidi ortadan kalkana kadar bu geleneği yerine getirmeme kararı aldı.
Güney Irak’ın Musenna Valiliği'nde ağırlıkta yaşayan  Al-Buciyaş aşireti, koronavirüsün yayılmasını önlemek için selamlaşırken öpme, kafa tokuşturma gibi geleneklerin yerine getirilmemesini istedi.
Aşiretin Facebook sayfasından yapılan açıklamada, "Aşiret çocuklarına Korona virüsünün yayılmasını önlemek için maskeler giyin, selamlaşırken kafa tokuşturmayın ve sadece el sıkışın" çağrısında bulunuldu.