Koronavirüs Pangolin üzerinden bulaşmış olabilir!

Çinli bilim insanları, yok olma tehlikesi altındaki pangolinin yeni koronavirüsün insana bulaşmasını kolaylaştırmış olabileceği açıklandı.

Çin’in güneyindeki Ziraat Üniversitesi araştırmacıları, pangolinin virüsün insana bulaşmasını kolaylaştıran “olası ara taşıyıcı” olabileceğini bildirdi.

YARASADAN PANGOLİNE, ORADAN İNSANA...

Yazılı bir açıklama yapan üniversite, bu konuda başka detay vermedi. Hasta olmadan bir virüs taşıyan ve başka türlere bulaştırabilen bir hayvan, “depo” olarak adlandırılıyor.

Yeni koronavirüs vakasının yarasadan geldiği tahmin ediliyor. Yapılan son bir araştırmaya göre, bu virüsün genomu ile yarada bulunanlar arasında yüzde 96’lık benzerlik var. Ancak yarasadan insana bulaşmadığı için, “aracı taşıyıcı” olarak adlandırılan insana uyarlanabilen başka bir tür üzerinden geçtiği belirtiliyor.

Yeni Çin haber ajansına göre yabani hayvanlardan gelen bini aşkın eşantiyon üzerinde yapılan testlerin sonucunda, pangolinden gelen virüs genomlarının, koronavirüsün bulaştığı insanlarda bulunan genomlarla yüzde 99 benzerlik gösterdiği tespit edildi.

Yeni virüs, Aralık ayında Çin’in merkezindeki 11 milyon nüfuslu Wuhan kentinde bir hayvan pazarında ortaya çıktı. Burada memeli hayvanlar da yemek için satılıyordu.

SRAS DA MİSK KEDİSİNDEN BULAŞMIŞTI

Uzmanlar koronavirüsün yapısına bakarak, memeli bir hayvan vasıtasıyla insana bulaşmış olabileceğini tahmin ediyordu. İlkin yılandan şüphe edildi ancak hızlı bir şekilde bu şüphe savuşturuldu.

2002 ile 2003 yıllarında Çin’de ortaya çıkan Sras virüsü de, Çin’de eti çok değer gören küçük memeli hayvan misk kedisi vasıtasıyla bulaşmıştı.

Çin yönetimi, son salgının ardından aldığı tedbirler kapsamında yabani hayvan ticaretini geçici olarak yasaklarken, tüm yabani hayvan türlerinin yetiştirilmesi, taşınması veya satışını süresiz bir şekilde durdurdu.

PANGOLİN İNSAN TEHDİDİ ALTINDA

Pangolinler yok olma tehdidi altında bulunuyor. Her yıl Asya ve Afrika’da 100 bine yakın pangolin kaçakçılık kurbanı oluyor. Bu açıdan, pangolinler dünya genelinde en fazla kaçakçılığa konu olan hayvan olarak öne çıkıyor. Çinliler ve Vietnamlılar, pangolinlerin etini yemek için kullanırken, pulları, kemikleri ve organlarını geleneksel Asya tıbbında kullanıyor.