Koronavirüs: WHO ‘bilgi salgınına’ savaş açtı

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Çin’de ortaya çıkan koronavirüse ilişkin sosyal ağlarda yoğun bir şekilde paylaşılan bilgi ve görüntülere karşı harekete geçti.

Dünya Sağlık Örgütü, doğruyu yanlıştan ayırmak adına sosyal ağlarda bir kampanya başlattı. Bu girişim Facebook ve Twitter gibi ağlarda paylaşılan yayınlar ve iddialara yanıt vermeyi hedefliyor.

Bu çerçevede, sarımsak tüketiminin koronavirüse karşı mücadeleye yardım edip etmeyeceğine yanıt veren WHO, bu konuda herhangi bir kanıt olmadığını kaydediyor.

Hastalık yapan etkenlerle mücadelede havai fişek dumanlarının da bir yardımının olmadığını belirten WHO, yine tedbir amacıyla antibiyotik kullanımının da işe yaramadığını kaydetti. Antibiyotikler, virüslere değil bakterilere karşı işe yarıyor.

Ayrıca Çin’den gelen koli veya mektupların zararsız olduğunu ifade eden WHO’ya göre virüs bu tür objeler üzerinde uzun süre varlık gösteremez.

WHO, sadece bu amaçla kurulan özel bir internet sayfasında, görünürde kirli gözükmeseler de ellerin düzenli bir şekilde yıkanmasını tavsiye ediyor.

Hastaların dirsek içine veya mendil içerisine öksürmeleri, ve mendili kapalı bir çöp kutusuna atmalarını öneriliyor.

Çinli sağlık yetkililerinin verdiği son bilançoya göre, bu ülkede virüsten dolayı 362 kişi hayatını kaybetti. Sadece Pazar günü 58 kişi virüsün kurbanı oldu. Pazar günü ayrıca ilk kez Çin topraklarının dışında bir ölüm yaşandı. Filipinler’de 44 yaşındaki bir Çinli hayatını kaybetti. 17 bini aşkın virüs vakası tespit edildi. Bu haliyle, yeni koronavirüs 2002-2003 yıllarındaki Sras virüsünden daha ölümcül hale geldi.