Koronavirüs'te son durum: 170 ölü

Çin’de Aralık ayında ortaya çıkan Koronavirüs, hızlı bir şekilde yayılmaya devam ediyor. Hayatını kaybedenlerin sayısı 170’e yükseldi, vaka sayısı 7 bin 700’ü aştı.

Çin’de koronavirüs nedeniyle yaşanan ölümler tırmandı. Hubeyi vilayeti sağlık komisyonu, son 24 saat içerisinde bu vilayette 37 kişinin öldüğünü duyurdu. Çinli makamlar ayı süre içerisinde ülke genelinde bin 700’ü aşkın kişiye daha virüsün bulaştığını bildirdi.

Resmi açıklamalara göre toplam ölü sayısı 170’e yükseldi. Virüs vaka sayısı ise toplamda 7 bin 700 olarak belirtildi.

Vaka sayısı, 2002-2003 yıllarındaki solunum yolları sendromu Sras salgınını aştı. Sras salgınında Çin’de 5 bin 300 vaka, dünya genelinde 8 bini aşkın vaka yaşanmış, 774 kişi hayatını kaybetmişti. Sras ve yeni Koronavirüs'ün aynı türden olduğu belirtiliyor.

GRİP DAHA AZ ÖLÜMCÜL, AMA DAHA ÇOK ÖLDÜRÜYOR

Aralarında genetik anlamda yüzde 80 benzerlik var. Yeni virüsün ölüm oranı yüzde 2,2 iken daha da düşmesi bekleniyor. Sras’ın ölüm oranı yüzde 9,6 olarak kayda geçmişti. Yeni virüs Sras’tan daha az güçlü olsa da, daha hızlı bulaşma kapasitesine sahip. Ancak ölümcüllük oranı düşük olsa da, geniş bir şekilde yayılan virüs çok sayıda ölüme yol açabilir. Mevsimlik grip de bu şekilde ele alınıyor. Ölümcüllük oranı düşük ancak, Dünya Sağlık Örgütü’ne göre her yıl dünya genelinde 290 bin ile 650 bin arasında kişinin ölümüne yol açıyor.

50 MİLYON KİŞİ KARANTİNADA

Çin’deki virüs, Aralık ayı içerisinde 11 milyon nüfuslu Wuhan kentinde ortaya çıkmıştı. Çinli makamlar Aralık sonunda ilk vakalardan bahsetmeye başladı. O zaman henüz 41 vaka olduğu belirtiliyordu. İki hafta sonra, 13 Ocak’ta Çin dışında ilk vaka Tayland’da tespit edildi. Bunun üzerine Çin sıkı tedbirler alarak, Wuhan’ın da içerisinde yer aldığı Hubei vilayetini karantinaya aldı. Bölgede 50 milyon kişi yaşıyor.

EN AZ 19 ÜLKEYE YAYILDI

Virüs yurtdışındaki yayılmasını sürdürerek, bir çok ülkeye yayıldı. Fransa’da beş vaka doğrulandı. ABD’de de şimdiye kadar beş vaka doğrulandı. Virüsün bulaştığı diğer ülkeler şöyle: Almanya, Güney Kore, Japonya, Nepal, Singapur, Tayvan, Tayland, Vietnam, Hong Kong, Macao, Avustralya, Kanada, Kamboçya, Sri Lanka, Malezya, Birleşik Arap Emirlikleri ve Finlandiya.

HENÜZ AŞI GELİŞTİRİLMEDİ

Şimdiye kadar henüz virüse karşı özel bir aşı geliştirilmiş değil. Ancak ateş, öksürme ve nezle gibi semptomları rahatlatacak ve tedavi edecek yöntemler var. Aşı ise henüz araştırma aşamasında.