Koronavirüsün Afrika’ya muhtemel giriş kapıları

Çin’de Aralık ayında ortaya çıkan yeni koronavirüsün Afrika’ya girişi için muhtemel kapıların Cezayir, Mısır ve Güney Afrika olduğu bildirildi.

Fransa Ulusal Sağlık ve Medikal Araştırmalar Enstitüsü (Inserm), “Mısır, Cezayir ve Güney Afrika, Çin’in virüs bulaşan bölgeleri ile olan önemli havayolu ilişkisi nedeniyle koronavirüs Covid-19’un Afrika’ya ithal edilmesi açısından en riskli ülkelerdir” dedi.

Brüksel’den Los Angeles’e bir çok üniversite ve enstitü ile ortak bir araştırma gerçekleştirdiklerini bildiren Inserm’in bu araştırmasının sonuçları Lancet dergisinde yayınlandı.

Araştırmaya göre her üç ülke koronavirüsün Afrika’ya ithal edilmesinden riske en açık ülkeler olsa da, “yeni vakaları hızlı bir şekilde tespit etmek ve tedavi altına almak için kıtanın en iyi donanımlı ülkeleri” olarak dikkat çekiyor.

Inserm, “Afrika’nın başka ülkelerinde virüsün ithal riski daha düşüktür ancak sağlık alanındaki yetersizlikler hızlı bir şekilde yayılma endişesine neden oluyor” diye uyardı.

ÖLÜ SAYISI 2 BİNİ AŞTI

Covid-19 olarak adlandırılan yeni koronavirüs, Aralık ayında Çin’in 11 milyon nüfuslu Wuhan kentinde bir hayvan pazarında ortaya çıktı. 19 Şubat günü Wuhan'ın merkezi şehri olduğu Hubei vilayetinde 108 kişi daha hayatını kaybetti.  Çin'de ölü sayısı 2 bin 29'a çıktı, 74 bini aşkın kişiye virüs bulaştı. Çin dışında da 30 dolayında ülkede 900 vaka tespit edildi.