Korsika yönetimi Paris’in statü önerisini ‘yetersiz’ buldu

Fransa’da hükümetin geçtiğimiz aydan bu yana müzakere ettiği Korsika’nın yeni statüsüne ilişkin önerileri Korsikalı temsilcilerce ‘hayal kırıklığı’ olarak nitelendirildi.

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un geçtiğimiz ay Korsika’ya yaptığı ziyaretle bir beklenti oluşurken, hükümetin Pazartesi günü yaptığı öneri beklentilerin altında kaldı.

Hükümetin Korsika için anayasanın 72-5 nolu maddesinde adanın ‘özgüllüğünü’ tanıyacağına ilişkin açıklaması kabul görmedi.

Korsika Bölge Başkanı Gilles Simeoni, Fransız bakan Jacqueline Gourault’la görüşmesinden sonra yaptığı açıklamada, hükümetin ‘özerklik’ tanımına yer vermemesini eleştirdi.

Simeoni, bunun Korsika halkının beklentilerinin ‘çok altında’ olduğunun altını çizerken, söz konusu anayasa maddesinin hiçbir şekilde özerk yönetim statüsünü içermediğini ifade etti.

Korsika’da milliyetçi ve özerklik yanlısı partiler, ülkelerinin Fransız anayasasında ismiyle yer almasını ve özerk statüsünün tanınmasını istiyorlardı.

Merkezi hükümetin önesiyle şekillendirilen ancak Korsikalı partilerin kabul etmediği anayasa maddesinin Cumhurbaşkanı Macron’a sunulması bekleniyor.