Kosova Cumhurbaşkanı savaş suçları işlemekle suçlandı

Hollanda’nın Lahey kentindeki Kosova Savaş Suçları Özel Mahkemesi, Kosova Cumhurbaşkanı Haşim Taçi’yi 1990’lı yılların sonunda Sırbistan’a karşı savaşta savaş suçları ve insanlığa karşı suç işlemekle suçladı.

Bağımsızlıkçı eski gerilla lideri Haşim Taçi özellikle “cinayet, zorla kaybetme, zulüm ve işkence” ile suçlanıyor.

Mahkeme tarafından yapılan açıklamaya göre bir yargıç mevcut durumda, iddianameyi inceliyor. Bu süreç, Taçi’ye suç isnat edilmesine götürebilir.

Bu kararın açıklandığı sıralarda Taçi de Washington’da ziyaretini yarıda kesti. Cumartesi günü Sırbistan ile bir zirve öngörülüyordu.

Amerikalı elçi Richard Grenell, Cumartesi günü Beyaz Saray’da planlanan zirvenin yapılacağını belirtti. Bu tartışmalarla 2018’den bu yana dondurulan barış diyalogunun yeniden başlatılması amaçlanıyor. Toplantının Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic ile Kosova Başbakanı Avdullah Hoti arasında yapılacağı bildirildi.

2015 yılında kurulan Kosova Savaş Suçları Mahkemesi, bağımsızlıkçı gerilla hareketi UÇK tarafından Sırplar, Romenler ve Arnavut muhaliflere karşı 1998-99 savaşı sırasında ve sonrasındaki suç iddialarını soruşturuyor.

2016 yılından beri Kosova Cumhurbaşkanı olan Taçi, 24 Nisan’da 10 suçlamaya konu oldu ve bu suçlamalar Çarşamba günü yayınlandı.

Suçlamalar gerilla hareketi istihbaratının eski şefi ve Kosova Demokratik Partisi’nin mevcut yöneticisi Kadri Veseli ve başka kişileri de kapsıyor.

İddianameye göre Haşim Taçi, Kadri Veseli ve başka şüpheliler, hukuksal olarak yaklaşık 100 cinayetten sorumlular. Veseli suçlamaları basın yoluyla reddetti. Veseli, “Savcının açıklaması tarihi yeniden yazma teşebbüsüdür” diyerek, suçlamaların siyasi olduğunu savundu.

Kosova Eski Savaşçılar Derneği Başkanı Hysni Guçati, mahkemenin iddianameyi Washington zirvesi öncesi açıklamasının “bir hata” olduğunu belirtti.

AFP’ye konuşan Kosova’nın başkenti Priştina Üniversitesi hukuk profesörü Vigan Corolli, iddianamenin yayınlanmasının Washington’daki buluşma ile bağlantılı olduğunu belirtti. Corolli’ye göre görüşmede savaş suçları mahkemesinin feshedilmesinin müzakere masasına gelebileceğine dikkat çekti.

Eski Yugoslavya çatışması olan Sırp güçler ve bağımsızlıkçı gerilla arasındaki Kosova savaşı 13 bini aşkın kişinin ölümüne yol açtı. Savaş, batılı güçlerin Sırp güçleri geri çekilmeye zorlayan bombardımanı ardından sona ermişti. Belgrad yönetimi 2008 yılında bağımsızlığını ilan eden Kosova’yı tanımayı reddediyor.

Mahkeme savcısı bu soruşturmadaki ilk suçlamalarını Şubat ayında açıklamıştı. Ancak şüphelilerin kimliklerini vermemişti. Kosovalı bir çok üst düzey yetkili geçmişte ifade vermeye çağrıldı. Mahkemenin şüpheli olarak ifadeye çağırdığı Kosova eski Başbakanı Ramuş Haradinaj Temmuz 2019’da istifa etmişti.