Kosova’da iki aydır iktidardaki hükümet düşürüldü

Kosova’da iki aydır iktidarda olan koalisyon hükümeti, koronavirüs salgınının sürdüğü bir sırada, gensoru ile düşürüldü.

Gensoru önergesi, milliyetçi solcu oluşum Vetevendosje partinin başkanı ve Başbakan Albin Kurti yönetimindeki koalisyon hükümeti içerisindeki azınlık bir parti tarafından sunulmuştu.

İki aydan kısa bir süre önce iktidara gelen Vetevendosje partisi, yolsuzlukla suçlanan elitlerin egemenliğine son vereceğini vaat etmişti.

Parlamentoda 12 saat süren tartışmaların ardından merkez sağcı LHD partisinin verdiği önerge 120 oydan 82’sini elde etti.

Sağlık hizmetlerinin yetersizliğin ağır bir şekilde hissedildiği ülkede halk, son bir kaç tündür balkonlarından siyasi krizi tencere ve tavalara vurarak protesto ediyordu.

Parlamentoda oturumun başlaması sırasında bir eylemci, koronavirüs salgını nedeniyle uygulanan sokağa çıkma yasağını delerek parlamento önünde, “Kosova için en tehlikeli pandemi, bu politikadır. Utanın!” yazılı pankart açtı.

Başbakan ve destekçileri, eski bir gerilla olan ve 1998-99’daki bağımsızlık savaşından beri siyasetin merkezine yer alan Cumhurbaşkanı Haşim Taçi’nin manevralarının mağduru oldukları tepkisinde bulunuyor.

Ekim ayındaki genel seçimlerde PDK partisinin bağımsızlıkçı listeki eski savaşçılar kaybetmişti. Ancak bu partinin şefi Taçi’nin cumhurbaşkanlığı görevi 2021’in sonunda tamamlanıyor.