Kriz ‘gurbetçilerin’ akrabalarını daha çok vuruyor

Halkının önemli bir kısmı göçmen olarak Avrupa’da yaşayan akrabalarına bağımlı olan ülkeler, Covid-19 nedeniyle para akışının durmasından olumsuz etkileniyor.

Avrupa veya diğer kıtalardaki gelişmiş ülkelerde çok sayıda göçmeni bulunan Afrika kıtası, yaşanan ekonomik krizden en çok etkilenenlerden biri. Bu göçmenlerin işlerini kaybetmeleri veya mevcut kısıtlamalar nedeniyle para transferlerini gerçekleştirememeleri de Afrika’da kalan milyonlarca kişiyi doğrudan etkiliyor.

Sadece 2018 yılında 300 bin Afrikalı, gelişmiş veya yükselmekte olan ülkelerin üyesi olduğu OECD ülkelerine göç etmişti. 2016 yılı verilerine göre, 34 OECD ülkesinde 12 milyonu aşkın Afrika kökenli birey yaşıyor. Bu göçmenler aynı zamanda ülkelerinde yaşayan on milyonlarca kişiye ekonomik olarak destek oluyorlar.

MALİ ÖRNEĞİ: MİLLİ GELİRİN YÜZDE 7’Sİ GÖÇMENLERDEN GELİYOR

Yaşanan salgın ortamından etkilenen ülkeler arasında Batı Afrika ülkesi Mali de bulunuyor. Avrupa başta olmak üzere diğer kıtalara göç eden Malililer, neredeyse ülkenin en önemli gelir kaynaklarının başında geliyor.

Bu ülke Senegal ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nden sonra en fazla para aktarılan üçüncü ülke olsa da, milli gelire kıyaslandığında neredeyse ‘gurbetteki’ vatandaşlarına ekonomik olarak bağımlı durumda. Dünya Bankası verilerine göre, 2017’de Mali’ye göçmenlerin ailelerine gönderdiği yardımların miktarı 1 milyar doları aşıyordu. Bu ise Mali’nin milli gelirinin yüzde 6,7’sine denk geliyor.

2012’den itibaren Berberi halklarına karşı baskıların yol açtığı savaşlar ile El Kaide ve DAİŞ bağlantılı çetelerle savaşlar nedeniyle milyonlarca kişi açlık içinde yaşıyor. 14 milyonu aşkın nüfuslu ülkede halkın yarısına yakını BM’nin belirlediği yıllık 290 dolar olan yoksulluk sınırının altında yaşıyor. Sadece Fransa’da 120 bin civarında Malili yaşarken, bunlar ülkeye gönderilen yardımların üçte birini sağlıyor.

EN AZ DÖRTTE BİR AZALDI

Son verilere göre, Covid-19 salgını nedeniyle dünya genelindeki para transferleri yüzde 20 azalırken, Afrika kıtasında bu oran yüzde 23’e ulaştı. Ayrıca henüz salgının neden olduğu ekonomik krizin tam etkileri yaşanmış değil. Birçok Avrupa ülkesinde birkaç aylığına da olsa çalışanlara veya işverenlere işsizlik veya iş kaybı desteği sunuluyor.

Krizin daha da derinleşmesi durumunda Afrika kıtasında başta olmak üzere göçmenlerin para aktarımına ihtiyacı olan ülkelerdeki on milyonlarca kişi de ağır bir kayıpla karşı karşıya kalacak.