Kriz yoksul ülkelerde gıda kıtlığına yol açacak

Dünyayı etkisi altına alan yeni korona virüsü pandemisinden şimdilik daha az etkilenen Afrika’da özellikle gıda boyutuyla ciddi bir insani krizin yaşanması bekleniyor.

Çin’den tüm dünyaya yayılan Covid-19 virüsünün henüz sınırlı düzeyde yayıldığı Afrika kıtasında, virüsün diğer kıtalardaki gibi yayılması halinde sağlık sistemlerinin krizle başa çıkamayacağı biliniyor. Ancak küresel bir sağlık krizine yol açan pandeminin en çok vurduğu alan olan ekonomideki gerilemenin Afrika’ya etkileri çok ağır olabilir.

Birleşmiş Milletler’e (BM) bağlı Dünya Gıda Programı (WFP) uzmanlarından Arif Husain’in geçtiğimiz gün yaptığı açıklamaya göre, Covid-19 nedeniyle hem tarımsal ürün sağlanmasında hem de talepte ciddi bir şok yaşanıyor.

WFP’ye göre, Covid-19 nedeniyle hayata geçirilen karantina uygulamaları nedeniyle bireylerin ve devletleri gıda stoklamaya gitme çabaları nedeniyle kimi ürünlerde kıtlık yaşanıyor. Bu durumun devam etmesi ve gelişecek ekonomik kayıplar nedeniyle en zayıf olan ülkeler ciddi bir gıda kıtlığıyla karşı karşıya kalacak.

Bundan en çok etkilenecek olan ise, ithal tarım ürünlerine bağımlı olan ülkeler olacak.

YÜZ MİLYONLARCA KİŞİ GIDA KITLIĞI VE AÇLIK İÇİNDE

WFP verilerine göre, her yıl 2,8 milyar kişi ithal edilen pirinç, soya, mısır ve buğday sayesinde beslenebiliyor. Bu kişilerden 307 milyon kadarı ‘gıda güvenliğinin’ olmadığı veya ‘ağır gıda kıtlığının’ olduğu ülkelerde yaşıyor.

WFP’ye göre, Covid-19’un yol açacağı ekonomik gerilemenin de etkisiyle yoksul ülkelerdeki yüz milyonlarca kişinin yaşadığı gıda sorunu çok daha ağır olacak.

EN FAZLA ETKİLENECEK OLAN AFRİKA

Covid-19’un yaratacağı kriz ortamından en fazla etkilenecek olanlar ise Afrika kıtasındaki ülkeler. Bunlar arasında ise Sahra Çölü’nün güneyindeki ülkeler başta geliyor. Bu ülkeler 2018 yılında 40 milyon ton tahıl ithal etmişti.

Gıda kıtlığının büyük açlık felaketlerine yol açacağı ülkeler arasında Somali, Güney Sudan gibi iç savaş ve çatışmaların sürdüğü ülkeler bulunuyor.

İHRACATA BAĞIMLI ÜLKELER DE GIDA İTHAL EDEMEYEBİLİR

Gıda krizinin etkili olacağı ülkeler arasında ekonomisi büyük oranda ihracata bağımlı olanlar geliyor. Nijerya ve Angola gibi petrol ihracatçısı ülkeler ile Çad’ın gıda ithalatları önemli oranda ihracatlarına bağımlı. Global ekonomik krizin etkisiyle ihracatlarının azalması halinde bu ülkeler, gıda ithalatlarını kısmak zorunda kalabilir.

ORTADOĞU VE LATİN AMERİKA DA GÜVENDE DEĞİL

WFP’nin alarm zillerini çaldığı ülkeler arasında İran ve Irak gibi petrol ihracatına bağımlı olanlar ile Suriye ve Yemen gibi iç savaşın büyük tahribata yol açtığı ülkeler bulunuyor.

Bunların yanı sıra Arjantin ve Brezilya gibi üretici ülkelerdeki sosyal hareketlerin de gıdaya etkisi olacak.