Kudüs kararı sonrası gerginlik devam ediyor

Donald Trump’ın Kudüs’ü ‘İsrail’in başkenti’ olarak tanıma kararı ardından dünyadan tepkiler gelmeye devam ederken, protesto gösterilerinde onlarca kişi yaralandı.

Birleşmiş Milletler (BM), birçok dünya ülkesi ve Filistin yönetiminin uyarılarına rağmen Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump, Kudüs’ü başkent olarak tanıdığını ilan etmişti.

Trump’ın bu kararı ardından yapılan açıklamalarda, Filistin ve İsrail halkları arasında yeni bir şiddet dalgasının başlayacağı uyarıları yapılmıştı.

Doğu Kudüs’ü kurulacak olası bağımsız devletlerinin başkenti olarak talep eden Filistinliler ise birçok kentte sokağa indi. Batı Şeria ve Gazze’de düzenlenen gösterilerde İsrail güvenlik güçleriyle çatışmalar çıktı. Dün gün boyunca süren gösterilerdeki çatışmalarda en az 22 kişinin mermilerle yaralandığı bildiriliyor.

Ancak birçok kentteki yaralılarla birlikte bu sayının daha fazla olduğu tahmin ediliyor.

ONLARCA KİŞİ YARALANDI

Gazze’de kontrolü elinde bulunduran Hamas’ın da yeni ‘intifada’ çağrısı yapması ardından yaşanan çatışmalar öncesinde İsrail tarafından Batı Şeria’ya yüzlerce ek askeri birlik kaydırılmıştı. Filistin’liler özellikle Ramallah, El Halil, Beytüllahim, Nablus ile Gazze’de sokaklara inerken, İsrail güvenlik güçleri göz yaşartıcı bomba, plastik mermilerle müdahalede bulundu.

Genel grev çağrısı kapsamında Batı Şeria ile Doğu Kudüs’te birçok işyeri kepenk kapatırken, okullar da kapalı kaldı.

Öte yandan Trump’ın kararına karşı Ortadoğu başta olmak üzere dünyanın birçok ülkesindeki ABD büyükelçilikleri önünde protesto gösterileri düzenlendi. Gösterilere katılımların Ürdün’ün başkenti Amman, Tunus’un başkenti Tunus ile Lübnan’da yoğun olduğu bildiriliyor. Lübnan’da etkili olan Hizbullah lideri Hasan Nasrallah tarafından sokağa çıkılması çağrısı yapılmıştı.

DÜNYADAN TEPKİLER

Donald Trump’ın Kudüs kararına İsrail dışında Çekya’dan da kısmen destek gelmişti. Çek hükümeti, büyükelçiliklerini Tel-Aviv’den Batı Kudüs’e taşıyacaklarını duyurmuştu. Bu karar, Doğu Kudüs’ü içermemesi nedeniyle ABD’den kısmen farklı bir yönde.

Avrupa Birliği (AB) ise, Trump’ın kararının bölgeyi karanlık bir sürece iteceği uyarısında bulundu. AB Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, kararın bölgeyi daha karanlık zamanlara gönderecek potansiyeli olduğunu söyledi.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, dün yine Trump’ın kararını överken, “Trump’ın adı ebedi olarak başkentimizin tarihiyle bağlı olacak” dedi.

Avusturya’da bulunan ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson ise, Trump’ın ‘Amerikan halkının iradesini yerine getirdiğini’ savundu.

Trump’ın kararı sonrasında iki halk arasında savaşın yeniden başlaması endişesi devam ederken, BM Güvenlik Konseyi bugün konuyu görüşmek üzere acilen toplanıyor.