Kürtsüz Cenevre’de sessizlik!

“Türk işgaline ortak tavır yoksa, olmaz” diyerek, Suriye Anayasa toplantılarını terk eden Suriye rejim heyeti, bugün de masaya geri dönmedi.

Birleşmiş Milletler çatısı altında 30 Ekim’de başlayan ve Özerk Yönetim temsilcilerinin davet edilmediği 150 kişilik Suriye Anayasa Komitesi toplantıları verilen aranın ardından Pazartesi günü tekrardan başlamıştı.

15’i rejim temsilcisi, 15’i Türkiye destekli “muhalif” grupları ve 15’i Suriyeli STK temsilcileri arasından seçilen 45 kişilik anayasa yazım kurulu üyeleri, BM Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen başkanlığında ikinci tur görüşmelerinde bulunuyor.

Toplantılara katılan Suriye rejimi heyeti, komiteye sunduğu “Suriye toprakları içerisinde terörizmle mücadele edilmesi, Suriye’ye yönelik yaptırımların kaldırılması ve Türkiye’nin Kuzey Doğu Suriye’ye yönelik işgal saldırılarının kınanması ve buna karşı ortak tavır sergilenmesi” gibi 3 temel maddenin kabul görmemesi üzerine masayı terk etmişti.

BM İKNA ETMEYE ÇALIŞIYOR

Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen, rejim heyetinin yeniden masaya geri dönmesini sağlamak amacıyla iki gündür yoğun bir diplomasi trafiği veriyor. Rejim heyetinin kaldığı otele giden Pedersen ve ekibi, toplantılara devam edilmesi için caba gösteriyor.

REJİM İŞGALE KARŞI ORTAK TAVIR İSTİYOR

Rejim heyeti başkanı Ahmed Kuzbari’nin bu görüşmelerde de özel temsilci Pedersen’e “Türk devletinin Suriye topraklarına dönük işgal saldırılarına karşı ortak tavır sergilenmeyecek ve bu saldırılar kınanmayacaksa masada olmanın anlamı yok” dediği öğrenildi.

BM’DE SESSİZLİK HAKİM

Rejim heyetinin masaya geri dönmeyi kabul etmemesi üzerine bugün de devam edilmesi planlanan toplantılara başlanamadı. Günlük olarak, anayasa toplantılarına ilişkin basını bildiren BM Suriye masası basın bürosu ise, şu ana kadar herhangi bir açıklamada bulunmadı.

Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen’in yaşanan krize ilişkin önümüzdeki saatlerde açıklama yapacağı edinilen bilgiler arasında.

ÖZERK YÖNETİM UYARMIŞTI

Öte yandan, Suriye Anayasa Komitesi toplantılarına ilişkin daha önce açıklama yapan Kuzey Doğu Suriye Özerk Yönetimi, kendilerinin içinde olmayacağı anayasa toplantılarından çıkacak kararları tanımayacağını söylemişti.

Özerk yönetim, kendilerinin içinde olmadığı toplantılarından başarı çıkmayacağına dikkat çekerek, BM’yi bu noktada uyarmıştı.