Kuveyt, İranlı diplomatları sınır dışı etti

Katar krizi ile birlikte Körfez'deki gerilim derinleşiyor. Kuveyt, İranlı diplomatları sınır dışı etti.

Kuveyt'te Yüksek Mahkeme kısa bir süre önce İran ve Hizbullah ile ilişkili olduğu gerekçesiyle bir hücrenin lideri ve 20 üyesi hakkında farklı hapis cezaları verdi.

Biri İranlı, diğerleri Kuveytlilerden oluşan bu grup, İran ve Lübnan Hizbullah'ı lehine casusluk yapmakla suçlanıyor.

Bu mahkumiyetlerin ardından Kuveyt makamları, 15 dolayında İranlı diplomatın sınır dışı edilmesi, İran’ın askeri, kültürel ve ticari misyonlarının kapatılması talimatını verdi. Kuveyt, Katar krizinde arabuluculuk yapan bir ülke olarak dikkat çekiyor.

Katar krizinin bir boyutunu da İran oluşturuyor. Suudi Arabistan, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri ve Mısır, Katar'ı terörizme destek vermek ve İran ile yakın ilişkiler kurmakla suçluyor.

Kuveyt'in diplomatları sınır dışı etmesine Tahran'dan tepki gecikmedi. Kuveyt Maslahatgüzar İran Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı.

Dışişleri Bakanlığı'nın bir yetkilisi Kuveytli sorumluların İslam Cumhuriyeti'nin temelsiz suçlamalarla hedef almasının üzüntü verici olduğunu söyledi.

Kuveyt'te tutuklanan grup üyeleri ile hiçbir ilgilerinin olmadığını belirten İran rejimi, Tahran'daki Kuveyt diplomatik temsiliyetini düşürme hakkını saklı tuttukları konusunda uyardı.

Kuveyt, Körfez'deki Arap komşularının aksine İran ile ilişkileri iyi olan bir ülkeydi. Kuveyt nüfusunun üçte biri Şiilerden oluşuyor.