Kuveyt’te üç yılda yedinci hükümet

Derin bir siyasi krizin yaşandığı petrol zengini Kuveyt’te son üç yılda yedinci hükümetin kurulduğu açıklandı.

Kuveyt’te bir önceki hükümet, ocak ayında istifa etti. Hükümet sadece üç ay ayakta kalabildi.

Dünyanın en büyük petrol ihracatçısı ülkelerinden biri olan Körfez ülkesi Kuveyt’te yeni hükümetin kurulduğu duyuruldu.

Hükümet, Twitter hesabında yaptığı açıklamada Kuveyt emirinin yeni hükümetin kurulduğuna ilişkin kararnameyi yayımladığını bildirdi.

Hükümeti yeniden Kuveyt emirinin oğlu Şeyh Ahmed Nawaf el-Ahmmed es-Sabah yönetecek. Yeni hükümette Dışişleri Bakanı Salem El Sabah ile Petrol Bakanı Bader El Mulla, önceki hükümette olduğu gibi görevlerinde kaldı. 14 bakanın olduğu hükümette sadece iki kadına yer verildi. Bunlar da Kamu Çalışmaları ve Sosyal İşler Bakanlıklarına atandı.

Parlamento, tüketici kredileri ve kamu maliyesinin kötü yönetimiyle ilgili bir tartışma nedeniyle bakanları sorgulamayı planlarken, Başbakan Ahmed Nawaf el-Ahmed el-Sabah hükümetinin istifasını sunmuştu.

Mart ayında ise Anayasa Mahkemesi, muhalefetin kazandığı geçen yılki yasama seçimlerini geçersiz kılmış ve önceki yasama meclisinin eski durumuna getirilmesini dayatmıştı.

Diğer Körfez devletlerinin aksine, Kuveyt nispeten dinamik bir siyasi hayata sahip. Son yıllarda, milletvekilleri iktidardaki güçlü El-Sabah ailesinden bakanlar da dahil olmak üzere, yürütmeyi düzenli bir şekilde eleştirdi. Buna rağmen El-Sbaah ailesi iktidarın çoğunu elinde tutmaya devam ediyor. Temel bakanlıklar sistematik bir şekilde bu aileye teslim ediliyor.

85 yaşındaki mevcut emir Nevaf el-Ahmed el-Cabir es-Sabah'ın görünürde prens Meşaal el-Ahmed el-Caber el-Sabah lehine siyasi yaşamdan çekildiği izlenimini veriyor.

Bu küçük ve zengin ülkede son günlerde tartışmalar alışıldık çerçevenin dışına çıktı. Tüccar oligarşi, Emir’in oğlu Başbakan’a şiddetli eleştirilerde bulundu. Yaşanan iktidar mücadelesi kapsamında Parlamento Başkanı Marzuk El Ghanem, Başbakan’a hitaben “Sizin varlığınız Kuveyt için bir tehlikedir” demişti.

Kuveyt’te son yıllardaki siyasi istikrarsızlık, zengin olsa da ekonomisini çeşitlendiremeyen bu ülkedeki reformları aksattı ve yatırımcıların iştahını soğuttu. Komşu ülkeler Suudi Arabistan, Kata ve Birleşik Arap Emirlikleri ise ekonomisini çeşitlendiren adımlar atmıştı.