Kuzey Doğu Suriye halkları işgale karşı direnişte

Kuzey Doğu Suriye halkları Türk devleti ve çetelerinin başlattığı saldırıya karşı büyük direnişte.

01:10

 

00:57

Türk savaş uçaklarının Til Helef ilçesine yönelik düzenlediği hava saldırısında 1 sivil yaşamını yitirirken, 1 sivil de yaralandı.

00:29

İşgalci Türk ordusu, Efrîn’in Şera ilçesine bağlı Şewarxe köyü ve kalesini obüslerle bombalıyor.

00:24

İşgalci Türk devletine bağlı çeteler, Minbic’in kuzey batısındaki köylere top atışlarıyla saldırıyor.

00:04

 

00:03

 

23:57

Eyn Dîwarê köyünde işgalci Türk ordusu ile QSD savaşçıları arasında şiddetli çatışmalar yaşanıyor.

22:48

Türkiye'nin hava savunması için Adana’ya konuşlandırılmış Patriot füze savunma sisteminin süresinin biteceğini hatırlatan İspanya’nın, Kuzey ve Doğu Suriye’deki gerilimin tırmanması durumunda Türkiye’deki Patriotlar’ın süresini uzatmanın hiçbir anlamı olmadığını NATO’ya bildireceği belirtildi.

22:35

Fransa, Türk devletinin Kuzey Doğu Suriye’ye yönelik düzenlediği işgal saldırılarını değerlendirmek amacıyla uluslararası koalisyona acil toplanma çağrısı yaptı.

22:26

 

22:24

 

22:22

Türk ordusuna ait savaş uçakları, bu dakikalarda Serêkaniyê'nin çevresini bombalıyor.

22:18

İşgalci Türk ordusunun Derik'e ve sınır köylerine top atışları devam ediyor. QSD güçleri de top ve füzelerle karşılık veriyor. 

22:13

Sêrikaniyê'nin kent merkezi obüslerle vuruluyor. Uçaklar da bir kez bombaladı. Kent üzerindeki savaş ve keşif uçaklarının hareketliliği devam ediyor. Ayrıca Dirbesiye'nin Til Tişrîn köyünü de uçaklar vurdu. 

22:10

Qamişlo'nın Qidûrbek mahallesine yönelik bombardımanda Kanîwar Beşîr Elî ve Delîl Ebdulmecîd Elî kişiler yaralandı.

22:03

İsviçre’de halklar alanlardaydı: İşgali durdurun!

İsviçre’nin birçok kentinde eş zamanlı olarak alanlara çıkan binlerce insan, Türk devletinin işgal

22:00

SÊRIKANIYÊ'DE 100'DEN FAZLA ÇETE ÖLDÜRÜLDÜ

Sêrikaniyê'de yaşanan çatışmalarda şu ana kadar tespit edilen 100'den fazla çete öldürüldü. 9 çete de sağ ele geçirildi. Çatışmalar şu ana kadar devam ediyor.

 

21:54

Halep Şex Maqsud'ta işgalci Türk ordusunun Kuzey Doğu Suriye'ye yönelik saldırıları kitlesel bir eylemle kınandı.

21:50

 

21:45

Türk devletinin Doğu-Kuzey Suriye'ye yönelik işgal saldırılarına öfke büyüyor. Avrupa'nın birçok şehrinde alanlara çıkan Kürdistanlılar, AB ülkelerine Türk devletinin saldırılarına karşı tutum alma çağrısında bulundu.

21:45

MLKP Merkez Komitesi: Dünya işçi sınıfı, ezilenler ve yoksullar, faşist sömürgeci Türk devletinin, Rusya ve ABD'nin himayesindeki saldırısı karşısında tek yumruk, tek barikat olmalıdırlar...Başta Türk, Kürt ve Arap halkları olmak üzere, dünyanın her yanından işçileri, kadınları, gençleri, emekçileri, yoksulları, işsizleri, aydın ve sanatçıları, Rojava ve Suriye'de, özgürlük, adalet, kadınlara ve halklara eşitlik için savaşacak olan ilericilere, yurtsever devrimcilere ve  komünistlere omuz vermeye, faşizme, soykırıma ve işgale karşı tek yumruk, tek barikat olmaya çağırıyoruz. Savaşçı, doktor, sağlıkçı, basın emekçisi olarak Rojava'ya giderek, bulunduğumuz alanlarda gösteri, yürüyüş, grev, boykot, miting örgütleyip katılarak, dünyanın her köşesinde TC devletinin temsilciliklerini işgal ederek, uluslararası limanlardan yürüttüğü ticareti engelleyerek Rojava devriminin savunulması, Rojava ve Suriye Özgürlük Cephesinin zaferi için ayağa kalkalım.

21:41

Minbic'e bağlı Ceblê, Hemra, Til Torîn ve Boxaz köylerde Minbic Askeri Meclisi ile Türk devletine çeteler arasında çatışmalar yaşanıyor.  İşgalciler, Til Torîn ve Boxaz'a ağır silahlarla saldırdı. Askeri Meclis de saldırılara sert karşılık veriyor.

21:35

Türkiye’nin işgal saldırılarına karşı uluslararası toplumu göreve çağıran Ermenistan Başbakanı Paşinyan, sivillerin korunması gerektiği çağrısı yaptı.

21:29

 

 

21:22

Gire Spi'ye bağlı Yabise köyüne  girmeye çalışan işgalci Türk ordusuna ait bir tank daha imha edildi.

21:20

Dêrik’te işgal Türk ordusunun savaş uçakları ve keşif uçakları hareketliliği yaşanıyor.

21:13

Almanya’nın birçok kentinde alanlara çıkan Kürdistanlılar ve dostları, Türk devletinin Kuzey Doğu Suriye’ye yönelik düzenlediği işgal saldırılarını protesto ediyor.

21:07

İşgalci Türk ordusu ve çeteleri ile Bab Askeri Meclisi savaşçıları arasında Minbic'in Boxazê köyünde şiddetli çatışmalar yaşanıyor.

20:52

DKP/BÖG: Şimdi ayaklanmaların ve serhildanların zamanıdır. Şimdi büyük halk hareketini sokağa taşırmanın, işgale ve faşizme karşı cüreti kuşanmanın saraylara yürümenin zamanıdır. Dost ve düşman bilmelidir ki binlerce bedel ödedik, belki binlerce daha ödeyeceğiz. Ama sonunda dünyanın tüm halklarına, saraydan yükselen alevlerle duyuracağız zaferi. Bu ateş saraya düşecek, saray düşecek.
 

20:51

Efrîn'de Türk devlet güçlerine bağlı El-Cebha El-Şamiya çetelerinin merkezinde patlama meydana geldi. Ölü ve yaralılar olduğu belirtirilirken, net sayı öğrenilemedi.

20:47

Maoist Komünist Parti: Emekçi halkımızın tüm fertlerini; kadınlarını, gençlerini, aydın ve yazarlarını, akademisyenlerini, işçi-memur ve köylüleri, ezilen inanç kesimlerini, ezilen azınlık milliyetleri, haktan-emekten yana tüm kesimleri faşist iktidarın işgal hevesini kursağında bırakmak için seslerini yükseltmeye, sokağa çıkmaya, protestolar gerçekleştirmeye, bu işgale “onay vermiyoruz” demeye çağırıyoruz.

Partimizin tüm militan ve taraftarları, işgal karşısında takınılması gereken devrimci tavrı bulundukları her alanda tereddütsüzce takınacak, devrimci duruşu göstermekten çekinmeyecek ve kürt halkının demokratik değerlerini ve kazanımlarını sahiplenip savunacaktır. Bu ertelenemez devrimci bir görev, halklarımıza karşı sorumluluğumuzdur.

20:46

İşgalci Türk devleti ve çeteleri Girkê Leqê'ye bağlı Delavê Kera köyünü ağır silahlarla vuruyor. QSD savaşçıları da saldırılara anında cevap veriyor.

20:14

QSD savaşçıları , Kuzey Doğu Suriye'ye işgal saldırısı gerçekleştiren Türk ordusuna karşılık veriyor. Kobanê’ye bağlı Ziyaret köyü civarından 3 koldan Türk ordusunun karakoluna vurdu. Çok fazla ölü ve yaralıları var. Büyük bir patlama yaşandı.

19:57

Gire Spi'ye bağlı Yabise köyüne geçmeye çalışan Türk ordusu ve çetelerine ait bir zırhlı araç imha edildi. QSD direnişi sonrası çeteler kaçmak zorunda kaldı.

19:53

Türk devletinin Kuzey, Doğu Suriye’ye yönelik düzenlediği işgal saldırılarını protesto etmek amacıyla eylem düzenleyen kitleye Fransız polisi gazla saldırıyor.

19:50

İşgalci Türk devleti ve çeteleri Derik'e bağlı Zêhriye'yi bombalıyor. QSD savaşçıları da ağır silahlarla karşılık veriyor.

19:48

Nusaybin Devlet hastanesi sivil hastalara kapandı

19:46

QSD savaşçıları Qamişlo’ya bağlı Sê Girka tarafından sınırı geçmeye çalışan işgalci Türk ordusuna ağır darbeler vurdu.

19:45

İşgalci Türk ordusu ağır silahlarla Qamişlo kentini bombalıyor. 

19:17

 

19:00

Avrupalı 60 milletvekili ortak bir deklarasyon ile Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik düzenlediği işgal saldırılarına tepki gösterdi.

18:55

Türk savaş uçakları Sêrikaniyê'de hastane ve sağlık merkezlerini bombalıyor.

18:50

Girê Spi'nin doğusuna düşen Baciliye köyüne gerçekleştirilen hava saldırısında 4  sivil şehit düşerken, 4'ü de yaralandı.

18:49

QSD Sêrikaniyê'de 6 asker öldürdü, cenazeteleri savaşçıların elinde kaldı.

18:37

Norveç Türkiye'ye silah satışını askıya aldı

Türk devletinin Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik düzenlediği işgal saldırılarına tepki gösteren Norveç, Türkiye’ye silah satışını askıya aldı.

18:32

QSD savaşçıları Derik'e bağlı Qesir Dîb köyü karşısındaki Türk ordusunun askeri üssünü vurdu. 3 işgalci öldürülürken, 17'si yaralandı. Burası Kuzey Doğu Suriye'ye saldırıların yapıldığı bir noktaydı.

18:26

Kürdistanlılar işgal saldırılarına karşı alanlarda

Rojava ve Doğu-Kuzey Suriye'ye yönelik Türk devleti tarafından başlatılan işgal saldırıları dünyanın farklı ülkelerinde yaşayan Kürdistanlılar tarafından protesto edildi.

18:21

Girkê Legê'de bir tank ve zırhlı bir askeri araç imha edildi.

18:20

QSD savaşçıları, Derik'e Qesir Dîb köyünün karşısında konumlanan Türk ordusunun bir karargahı vurdu, 5 asker yaralandı. 

18:06

İşgalci Türk ordusunun sınır hattına askeri sevkiyatlar devam ediyor. Urfa'nın Akçakale ilçesine akşam saatlerinde TIR'larla tank ve zırhlı araç ve otobüslerle asker sevkiyatı yapılıyor. 

18:01

Katledilen Muhammed toprağa verildi

 

18:00

QSD savaşçıları, Derik'in Qesir Dîb köyünün karşısındaki işgalci Türk ordusuna ait askeri üssü vurdu.

17:56

Dêrik’in Cebilhawa köyünde QSD savaşçıları ve Türk askerleri arasında yaşanan çatışmada 3 asker öldürülürken, 6'sı da yaralandı.

17:54

 İşgalci Türk ordusu ve çeteleri  Efrîn’in Şera ilçesine bağlı Şewarxe köyünü vurdu.

17:53

İşgalci Türk devleti ve ona bağlı çete gruplarının Çil Axa ilçesinin kuzeyinde 2 bin ailenin yaşadığı Dêrna Axê köyünü bombalıyor.

17:30

Türk devletinin Qamişlo’nun Qidûrbek mahallesine yaptığı bombardımanda oğlunu hastaneye götüren anne hayatını kaybetti. Oğlu ise ayağını kaybetti. Serêkaniyê ilçesinde de bir sivil ağır yaralandı.

17:29

İşgalci Türk devletinin Qamişlo’nun Qidûrbek Mahallesi’ne yönelik düzenlediği bombardımanında 2 sivil yaralandı.

17:20

Türkiye’nin Kuzey Suriye ve Rojava’ya başlattığı işgal girişimine tepki gösteren İsveç ve Danimarka, Türk büyükelçileri Dışişleri Bakanlığına çağırdı.

17:14

 

16:53

Türk ordusu Girkê Lege’ye bağlı Serxex, Delavê Kera, Heyakê ve Çilaxa’nın Dêrna Axê köylerini bombalıyor.

16:44

İşgalci Türk devleti, Tirbespiyê ilçesinin Êzidî ve Süryanilerin yaşadığı Cihan, Til Xatûn ve Dêrna Qolinka köylerini bombalıyor. Bölgedeki QSD savaşçıları, olası bir sivil katliamını engellemek için işgalcilerin saldırı merkezlerini hedef almaya başladı.

16:44

QSD savaşçıları Serêkaniyê’de Türk ordusuna ağır darbeler vurdu. Hacizaki asayiş noktası çetelerden alındı. Çetelerin çok sayıda ölü ve yaralısının olduğu da öğrenilirken, QSD savaşçıları, Serêkaniyê çevresinde çetelere ve işgalci Türk ordusuna yönelik geniş bir operasyon başlattı. Yine Türk askerlerinin çemberinin kırıldığı belirtiliyor.

 

16:43

QSD savaşçıları, Girê Spî’nin Yabisê köyünde işgalci Türk ordusuna ait BMB tipi bir zırhlı aracı imha etti.

16:37

 

16:34

QSD özel birliklerini Sêrekaniyê'ye sevk etti.

16:32

İşgalci Türk devletinin saldırılarına karşı yürüyüş gerçekleştiren Til Hemîsliler, “Şehitlerin yolunda gideceğiz” mesajı verdi.

16:27

QSD savaşçıları, Nusaybin tarafında bir tugayı ve Segira karakolunu ağır silahlarla vurdu. 30 civarında askerin öldürüldüğü belirtiliyor.

16:23

Serêkaniyê’de QSD savaşçıları ile işgalci güçler arasında şiddetli çatışmalar yaşanıyor.

16:15

 

16:08

QSD Komutanlığı, Türk ordusuna ait 5 tank ile paletli bir askeri aracın imha edildiğini ve çetelere ait cenazelerin ellerinde olduğunu açıkladı. Detaylar az sonra..

16:05

İskoçya Parlamentosu’ndan 30’u aşkın parlamenter Türk işgal saldırılarına karşı ABD büyükelçiliğine bir mektup yazdı.

16:04

Qamişlo'nun Qidûrbek mahallesindeki bir çocuk parkı hedef alındı. İlk edinilen bilgilere göre, bazı çocuklar yaralandı. Ayrıca onlarca top mermisi ise sınıra yakın Hîzan'a isabet eti.

16:03

İşgalci Türk askerlerinin Qamişlo’ya yönelik düzenlediği saldırıda Berişe Merdini isimli kadın şehit düştü. Qamişlo’nun Xerbî mahallesine yönelik 14.40 sularında düzenlediği obüs saldırısında Beşire Merdini şehit düştü.


15:55

 

15:39

Kıbrıs'ın Lefkoşa kentinde bir araya gelen yüzlerce Kürdistanlı ve Kıbrıslı Türk devletinin Kuzey ve Doğu girişimini protesto etmek için yürüyüş düzenlendi.

15:39

İşgalci Türk ordusu, Girkê Legê’nin Sermsax köyünü havan ve obüs atışları ile yoğun bir şekilde bombalanıyor.

Fransa’nın Bordeaux kentinde bir araya gelen Kürdistanlılar ve dostları, Türk devletinin Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik düzenlediği işgal saldırılarını protesto etmek amacıyla alanlardaydı.