Kuzey Kore’den iki yeni füze denemesi

Kuzey Kore, başkent Pyongyang yakınındaki bir havalimanında iki yeni balistik füze denemesi yaptı.

Güney Koreli yetkililer tarafından verilen bilgilere göre komşu Kuzey Kore rejimi 17 Ocak Pazartesi günü iki yeni balistik füze denemesi gerçekleştirdi.

Kısa menzilli füzelerin Pyongyang yakınındaki bir havaalanından fırlatıldığı belirtildi. 42 kilometre yüksekliğe çıkan füzelerin 380 kilometre mesafe kat ettiği bilgisi verildi.

Kuzey Kore geçen Cuma günü bir trende iki güdümlü taktik füze fırlatırken, 5 ve 11 Ocak tarihlerinde de iki hipersonik füze denemesi gerçekleştirmişti.

Japonya Savunma Bakanı Nobuo Kishi düzenlediği basın toplantısında testlerin sıklığı ve çeşitliliğine işaret ederek Kuzey Kore'nin "gizli eylemler gerçekleştirmek için teknolojisini ve operasyonel yeteneklerini geliştirmeye çalıştığını” savundu.

Kishi, “Kuzey Kore'nin füze teknolojisindeki kayda değer gelişimi, Japonya ve bölgenin güvenliği için göz ardı edilemez" diye uyardı.

Kuzey Kore’nin geliştirdiği hipersonik füzeler ses hızının beş kat üzerine çıkabiliyor. Standart füzelere göre daha hızlı ve daha büyük manevra kabiliyetine sahip olmaları, ABD tarafından engellenmelerini de zorlaştırıyor.

ABD geçen hafta yeni yaptırımlarla yanıt vermişti. Pyongyang yönetimi ise “provokasyon” tepkisinde bulunmuştu.

Kuzey Kore, ABD’nin “böyle bir çatışma tutumu içerisine girmesinin Kuzey Kore’yi kesin ve daha güçlü bir reaksiyon vermeye iteceğini” belirtti.

Perşembe günü bir açıklama yapan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Kuzey Kore’yi ABD ile müzakere etmeye çağırırken, ABD’nin Kuzey Kore rejimine karşı “düşmanca bir niyet” beselemediğini savundu.

Kuzey Kore ile ABD arasındaki müzakereler 2019’daki başarısızlık ardından çıkmazda bulunuyor. Mevcut ABD Başkanı Joe Biden yönetimi birçok kez Kuzey Koreli elçilerle görüşme niyetini ifade etti ancak Kuzey Kore ABD’nin “düşmanca” bir politika izlemeye devam ettiğini belirterek bu talebi reddetti.