Kuzey Kore’den ‘korkunç saldırı kapasitesi’ tehdidi

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, ülkesine "korkunç" ve durdurulamaz bir askeri güç sağlama sözü verdi.

Kuzey Kore liderinin açıklamasından önce 25 Mart günü, 2017’den bu yana ilk kez kıtalararası balistik füze denemesi yapıldı. Hwasong-17 olarak adlandırılan bu güçlü füze, ilk olarak Kasım 2020'de tanıtıldı ve analistler tarafından "canavar füze" olarak adlandırıldı.

Resmi haber ajansı KCNA’ya göre Kim Jong-un, Kuzey Kore "ezici bir güce sahip, müthiş saldırı yetenekleriyle donatıldığında, emperyalistlerden gelen tüm tehditleri ve şantajı durdurabilir ve kontrol edebilir" dedi.

Kuzey Kore lideri, "Ulusal savunma yeteneklerini güçlendirme, halkımızın ordusunun bunlarla donatılması için daha güçlü saldırı araçları geliştirme hedefimize ulaşmaya devam edeceğiz” diye ekledi.

Geçen hafta fırlatılan füzenin, önceki kıtalararası füzelere göre daha yükseğe ve daha uzağa gittiği sanılıyor. Bu füzenin Amerikan topraklarının herhangi bir parçasını vurmaya göre tasarlandığı ifade ediliyor.  

ABD eski Başkanı Donald Trump ve Kim Jong-Un arasındaki diplomatik müzakere teşebbüsleri sırasında nükleer ve uzun menzilli füze demeleri durdurulmuştu. Her iki lider arasında 2019’da yapılan tarihi zirvenin başarısızlığından bu yana müzakereler etkisiz kalmış durumda.

Pyongyang yönetimi yılın başından bu yana on dolayında füze denemesi gerçekleştirdi. Son uzun menzilli füze denemesi komşusu Güney Kore’nin cumhurbaşkanlığı geçiş sürecine girdiği, ABD’nin de dikkatlerinin Ukrayna savaşında olduğu bir döneme denk geldi.