Kuzey Kore’den 'modern ve sosyalist ekonomi' kararı

Kuzey Kore yönetimi, sürpriz bir açıklama ile bu Cumartesi gününden itibaren balistik füze denemelerine son verdiğini ve nükleer deneme tesisini kapattığını duyurdu.

Kuzey Kore, bundan böyle yeni bir siyaset geliştireceklerini belirterek bunu “bağımsız ve modern sosyalist bir ekonomi kurmak” şeklinde tanımladı.

Kuzey Kore lideri Kim Jong Un yaptığı açıklamada “21 Nisan’dan itibaren Kuzey Kore nükleer denemelerini ve kıtalar arası balistik füze atışlarını durduracak” dedi. Kuzey Kore lideri, nükleer deneme tesisinin de görevini tamamladığını belirterek, nükleer denemeleri askıya alma taahhüdünü kanıtlamak amacıyla bu tesisi kapatacaklarını açıkladı.

Kuzey Kore halkının atom bombası elde etmek için kemer sıkarak ağır bir şekilde çalıştığını söyleyen Jong Un, “nükleerden arındırılmış bir dünyanın kurulmasına olumlu katkı sağlamak istediklerini” belirtti.

İşçi partisi ve tüm ulusun artık “sosyalist ekonominin geliştirilmesine yoğunlaşması gerektiğini” belirten Kuzey Kore lideri, “Bu, partinin yeni stratejik çizgisidir” dedi. Genç lider, “Amacımız, ulusal ekonomiyi bir bütün olarak canlandırmak, onu yükseliş sarmalına yerleştirmek, bağımsız ve modern sosyalist bir ekonomi oluşturmaktır” diye ekledi.

Kuzey Kore İşçi Partisi bu yeni aşamayı tartışmak için Cuma günü toplanmıştı.

Kim Jong Un’un açıklaması, Güney Koreli mevkidaşı Mon Jae-in ile gelecek hafta yapılacak zirve öncesine denk geldi. Bu tarihi zirve ardından Kuzey Kore lideri ile ABD Başkanı Donald Trump da Haziran ayında bir görüşme gerçekleştirecekler.

ABD Başkanı Donald Trump, Kim Jong Un’un açıklamasını selamlayarak “Kuzey Kore ve dünya için çok iyi bir haber” dedi. “Büyük ilerleme!” diyen Trump, Kim Jong Un ile yapılacak zirveye katılmayı sabırsızlıkla beklediğini söyledi.

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Lu Kang, nükleer denmelerin durdurulması ve ekonomik kalkınmaya yoğunlaşma kararının adanın durumunu yatıştıracağı ve nükleerden arınma sürecini ilerleteceğini düşündüklerini belitti.

Güney Kore yönetimi de kararı “nükleersizleşme için belirgin bir ilerleme” şeklinde yorumladı.

Japonya Başbakanı Shinzo Abe, bu açıklamadan sonraki süreci yakından takip edeceklerini belirtti.