Kuzey Kore etrafındaki diplomasi trafiği yoğunlaşıyor

Kuzey Kore’nin füze denemelerinden sonra hidrojen bombası denemesi yaptığını duyurması ardından diplomasi trafiği yoğunlaşırken, karşılıklı restleşmeler de devam ediyor.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK)’de Kuzey Kore’ye yönelik yeni yaptırımlar için görüşmeler sürerken, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) sert tepki gösterdi. ABD’nin BM nezdindeki temsilcisi Nikki Haley, Kuzey Kore yönetiminin ‘provokasyon peşinde koştuğunu’ savunurken, çok sert yaptırımların şart olduğunu söyledi.

Haley, ancak sert yaptırımlar sayesinde bir diplomatik çözümün mümkün olduğunun altını çizerken, ABD’nin savaştan yana olmadığını kaydetti. Haley, Kuzey Kore’nin nükleer programının bugüne kadar olduğundan çok daha tehlikeli olduğunu belirtti.

ÇİN ‘YANLIŞ EYLEMLERE’ KARŞI UYARDI

Kuzey Kore’ye yönelik batılı ülkelerin sert yaptırım taleplerine karşın BMGK’de veto hakkı bulunan Rusya ve Çin’den aynı yönde bir tavır çıkmadı.

Kuzey Kore’nin uluslararası alanda ilişkide olduğu nadir devletlerden olan Çin Halk Cumhuriyeti Büyükelçisi Liu Jieyi, BMGK’yi ‘yanlış eylemlere’ karşı uyardı.

Taraflara çağrıda bulunan Liu Jieyi, “Kuzey Kore’de kaos ve savaşa izin vermeyeceğiz” uyarısında bulundu. Çin büyükelçisi, Kuzey Kore’nin nükleer ve balistik füze denemelerini durdurması karşılığında ABD ve Güney Kore’nin de bölgedeki askeri tatbikatlarını sonlandırması yönündeki önerilerini yineledi.

BMGK’deki oturum, Kuzey Kore yönetiminin Pazar günü altıncı ve bugüne değinki en büyük nükleer denemesini yaptığını duyurması ardından ABD, Fransa, Japonya, Güney Kore ve Britanya’nın talebiyle toplanmıştı.

RUSYA: BAŞKA GERGİNLİKLERE YOL AÇACAK ADIMLARDAN SAKINILMALI

Rusya’nın BM nezdindeki büyükelçisi Vasili Nebensja ise, taraflara soğuk kanlı olunması çağrısı yaptı. Büyükelçi, ‘başka gerginliklere yol açabilecek adımlardan sakınılması’ gerektiğinin altını çizdi.

Büyükelçi, sorunun askeri yöntemle çözülemeyeceğini vurgularken, hissiyatlarla hareket edilmemesi gerektiğini dile getirdi. Rus büyükelçi, krizin oldukça tehlikeli bir düzeye ulaştığını da sözlerine ekledi.

ALMANYA, ABD VE GÜNEY KORE SERT YAPTIRIMLAR İSTİYOR

Öte yandan Almanya Başbakanı Angela Merkel’in ABD Devlet Başkanı Donald Trump ve Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae In’le bir telefon görüşmesi yaptığı bildirildi.

Alman hükümet sözcüsü Steffen Seibert, Merkel ve Moon Jae In’in Kuzey Kore’ye yönelik sert yaptırımlar konusunda ortak görüş bildirdiklerini söyledi.

Trump’ın ise Avrupa ülkelerinden Kuzey Kore’ye yönelik yaptırımlar konusunda destek istediği bilgisi verildi.

Son olarak dün ABD Savunma Bakanı James Mattis, Kuzey Kore'nin son nükleer denemesinin ardından yaptığı açıklamada, "ABD ya da ABD'nin müttefiklerini tehdit eden herhangi bir saldırının büyük bir askeri yanıtla karşılık göreceği” uyarısında bulunmuştu.

ABD GÜNEY KORE’YE MİLYARLARCA DOLARLIK SİLAH VERECEK

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada ise, Trump, Merkel ve Güney Kore liderinin görüşmelerinde silah satışları konusunun gündeme geldiği belirtildi.

Buna göre ABD Başkanı Trump, Güney Kore’ye milyarlarca dolarlık askeri ekipman ve silah satışının gündemde olduğunu söyledi.