Kuzey Kore iki balistik füze daha fırlattı

Kuzey Kore’nin Japon Denizi’ne doğru iki balistik füze daha fırlattığı bildirildi.

Güney Kore ordusu, Japon Denizi olarak da adlandırılan Doğu Denizi’ne doğru balistik füzeler atıldığını tespit ettiklerini açıkladı.

Balistik füzelerin yerel saatle 11.13 ile 12.05 arasında tespit edildikleri bildirildi.

Güney Kore Genelkurmay Başkanlığı, "Ordumuz, ABD ile yakın işbirliği yaparken ve tam hazırlığını korurken gözetim ve teyakkuzu artırdı” dedi.

Japon Savunma Bakanlığı'na göre, füzeler yaklaşık 500 km'lik bir mesafe boyunca uçtu ve maksimum 550 km yüksekliğe ulaştı.

Japonya Savunma Bakan Yardımcısı Toshiro Ino, "Bu, ülkemizin, bu bölgenin ve uluslararası toplumun barış ve güvenliğini tehdit ediyor ve bu kesinlikle kabul edilemez” açıklamasında bulundu.

Kuzey Kore geçen cuma günü «yeni türden bir stratejik silah sisteminin geliştirilmesi için" önemli bir test olarak adlandırdığı "yüksek itiş gücüne sahip katı yakıtlı bir motoru" test ettiğini duyurmuştu.

Kuzey Kore’nin silahlanma programlarına karşı uluslararası yaptırımlara rağmen Pyongyang yönetimi kıtalar arası bir cephanelik oluşturdu. Tüm bu füzeler sıvı yakıtlı iken, test edilen yeni katı yakıtlı motorların geliştirilmesi daha ileri füzelerin üretilmesi açısından Kuzey Kore tarafından stratejik öncelik olarak değerlendirildi.

Kuzey Kore Devlet Başkanı Kim Jong Un, 2022 yılı içerisinde Kuzey Kore'nin dünyanın en güçlü nükleer gücüne sahip olmasını istediğini iddia etmişti.  

Kim Jon Un, ülkesinin nükleer devlet statüsünü "geri döndürülemez" olarak ilan ederken, 2021'de açıklanan hedefleri arasında, karadan veya denizaltılardan fırlatılabilecek katı yakıtlı kıtalar arası füzelerin geliştirilmesi yer alıyordu.

Cuma günü açıklanan motor testi, bu amaca ulaşmak için atılmış bir adım olurken, uzmanlar Kuzey Kore'nin bu tür füzeleri geliştirmede hangi aşamada olduğunu bilmiyor.

Amerika Birleşik Devletleri ve Güney Kore, Kuzey Kore'nin tarihindeki yedinci ve son beş yıldaki ilk nükleer denemesini planlıyor olabileceği konusunda aylardır uyarıda bulunuyor.