Kuzey Kore motorları Rusya’dan gitti iddiası

Kuzey Kore ile ABD arasındaki gerginliğin azaltılmasına dönük çabalar sürerken, füze denemelerinde kullanılan motorların Rusya üzerinden gönderildiği iddia ediliyor.

Pyongyang yönetiminin kıtalararası balistik füze denemeleri nedeniyle Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Güney Kore’nin sert açıklamaları son haftalarda sertleşmişti.

ABD Başkanı Donald Trump’ın sert söylemlerine rağmen Savunma Bakanı James Mattis ile Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’un tansiyonu düşürmeye dönük açıklamaları da dikkat çekiyor. Bugün yine bir açıklama yapan Tillerson, Kuzey Kore’yle ‘diyalog arayışlarının’ devam ettiğini ancak bunun Kuzey Kore’nin tutumuna bağlı olduğunu söyledi.

Tillerson, Pyongyang yönetiminin ABD’nin Pasifik’teki üssü Guam’a yakın bölgede füze denemesi yapmaması şartını koydu.

Öte yandan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) tarafından birçok kez mahkum edilen füze denemelerindeki teçizatın hangi ülkeden gönderildiği tartışmaları devam ediyor. Uluslararası Stratejik Araştırmalar Enstitüsü (IISS) adlı kuruluş, Kuzey Kore’nin füze motorlarını Ukrayna’dan satın aldığını iddia etmişti.

Bugün Ukrayna’dan yapılan açıklamada ise, RD-250 tipi motorların Loujmach şirketi tarafından Rusya’nın kullandığı Cyclone-2 ve Cyclone-3 füzeleri için satıldığı iddiasına yer verildi. Ukrayna Uzay Ajansı’nın açıklamasında, bu motorların Rusya’ya gönderildiğinin altı çizili.