Kuzey ve Doğu Suriye’den bir heyet ABD’ye gitti

Kuzey ve Doğu Suriye Federasyonu’ndan bir heyet, anayasa komitesi ve sınır güvenliği başta olmak üzere bir dizi temaslarda bulunmak üzere ABD’ye gitti.

Demokratik Suriye Meclisi (MSD) Yürütme Kurulu Başkanı İlham Ehmed, Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi Yürütme Kurulu Eşbaşkan Yardımcısı Elizabet Gewriye’nin aralarında olduğu bir heyet, Washington’a gitti.

ABD’ye ulaştığı öğrenilen heyetin özellikle Suriye’de yeni anayasa komitesi çalışmaları ve ‘sınır güveliği’ konularında ABD’li yetkililerle görüşmesi bekleniyor.

Anayasa komitesine ilişkin ANHA’ya konuşan MSD Yürütme Kurulu Eşbaşkanı İlham Ehmed, “Anayasa komitesinin kurulması Astana ülkeleri tarafından onaylandı ve (Rusya, Türkiye, İran arasındaki) üçlü zirvede duyuruldu. Bu anayasa komitesinin Suriye halkı için hiçbir meşruiyeti bulunmuyor. Bölge temsilcilerinin bu çalışmadan uzak tutulması Suriye’nin geleceği için büyük tehlikeler ortaya çıkaracaktır” dedi.

Suriye’de yeni komploların hazırlandığı ve bu komitenin İdlib’de ateşkes karşılığında oluşturulduğunu belirten Ehmed, bu anlaşmanın Suriye halklarının çıkarlarına göre olmadığını kaydetti.

Ehmed, ABD’li yetkililerle ‘sınır güvenliği’ konusunda da birtakım görüşmeler gerçekleştirileceğini söyledi.

Ehmed, şunları belirtti: “Göçmen dosyasını, Avrupa ülkelerinden para almak için baskı aracı olarak kullanan Türkiye, şimdi de Kuzey ve Doğu Suriye’yi işgal etmek için göçmenleri kullanıyor. Türkiye’de yaşayan 3 milyon Suriyeli göçmeni bölgeye yerleştirip bölge kimliğini yok etmeyi ve demografiyi değiştirmeyi amaçlıyor. Türkiye, Efrîn’deki senaryoyu Kuzey ve Doğu Suriye bölgelerinde ‘sınır güvenliği’ adı altında tekrarlamaya çalışıyor.”