Latin Amerika solundan Bolivya’daki ‘darbe’ye tepki

Latin Amerika ülkeleri Küba, Venezuela ve Nikaragua Bolivya’da Cumhurbaşkanı Evo Morales’in istifasına yol açan “darbe”ye tepki gösterdi.

Küba Cumhurbaşkanı Miguel Diaz-Canel, Evo Morales’in istifası ardında yaptığı açıklamada “Bolivya’da demokrasiye karşı sağın şiddetli ve alçakça darbe” gerçekleştirdiğini belirtti.

Twitter üzerinde “darbeyi sert bir şekilde kınayan” Diaz-Canel, “Dünya Evo’nun yaşamı ve özgürlüğü için seferber olmalı” diyerek, #EvoNoEstasSolo” (Evo, yalnız değilsin) etiketini paylaştı.

Küba Dışişleri Bakanı Bruno Rodriguez, “Yerli halkların taleplerinin öncüsü ve sembolü” olarak tanımladığı Evo Morales ile dayanışma mesajı verdi.

Venezuela Cumhurbaşkanı Nicolas Maduro da Twitter üzerinde yaptığı açıklamada darbeyi kınayarak, “Irkçılık mağduru Bolivyalı yerli halkların yaşamını korumak için harekete geçmeye” çağırdı.

Nikaragua da “darbeyi” kınarken, Meksika Dışişleri Bakanı Marcelo Erbard “askeri bir operasyon var” diyerek, La Paz’da yaşananların “darbe” olduğunu belirtti. Arjantin’in mevcut liberal hükümet başkanı Mauricio Macri, tüm siyasi ve toplumsal aktörleri barış ve diyalogu korumaya çağırdı. Arjantin’de son seçimlerde Cumhurbaşkanı seçilen ancak görevine henüz başlamayan merkez solcu Alberto Fernandez ise “darbe” diyerek tepkisini ifade etti.

Evo Morales, üç hafta süren protesto eylemlerinin ardından ordu ve polisin de desteğini kaybedince Pazar günü istifasını açıkladı. Morales, 20 Ekim’deki başkanlık seçimlerinde zaferini ilan etmiş ancak muhalefet, seçimlerde hile yapıldığı ve bilgisayar ortamında manipülasyon yapıldığı tepkisinde bulunmuştu. 2006 yılından beri iktidarda olan 60 yaşındaki yerli lider Morales, “Başkanlık görevimden vazgeçiyorum” demişti. Bu istifadan önce bir çok bakan ve milletvekili de istifalarını açıklamıştı.

Sağcı muhalefet sorumluları, Morales hakkında tutuklama kararı çıkarıldığını da iddia etti. Pazar günü, Yüksek Seçim Kurulu’nun yargıçları da hedeflendi. Kurul Başkanı Maria Eugenia ve Başkan Yardımcısı Antonio Costas polis tarafından gözaltına alındı.