Lavrov’a göre bu süreçten ‘daha adil’ bir dünya düzeni çıkacak!

Rusya Dışişleri Bakanı Serkgey Lavrov, Çin’e yaptığı ziyaret sırasında mevcut süreçten “daha adil ve demokratik bir dünya düzeninin” çıkacağını savundu.

Lavrov, Ukrayna savaşının başlangıcından bu yana Çin’e ilk ziyaretini gerçekleştirdi.

Çinli mevkidaşı Wang Yi ile görüşen Lavrov, “Uluslararası ilişkiler tarihinde çok ciddi bir aşamayı yaşıyoruz” dedi.

Lavrov, Çinli mevkidaşına hitaben "Bu aşamanın sonunda uluslararası durumun çok daha netleşeceğine, sizlerle ve destekçilerimizle birlikte çok kutuplu, adil, demokratik bir dünya düzenine doğru ilerleyeceğimize inanıyorum" ifadelerini kullandı.

Rusya gibi ABD ile açık sorunlar yaşayan Çin, 24 Şubat’ta başlayan Ukrayna savaşına ilişkin herhangi bir kınamada bulunmadı. Çin, Rusya’ya yönelik Batı yaptırımlarına tepki göstermeyi tercih etti.

Wang Yi, mart ayı başında yaptığı bir açıklamada Rusya ile ilişkilerin “kaya gibi sağlam” olduğunu vurgulamış, Rusya’nın güvenlik kaygılarının “makul” olduğunu söylemişti.

Ukrayna savaşından birkaç hafta önce Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de Çinli mevkidaşı Şi Cinping’i sıcak bir şekilde ağırlamış, “sınırsız dostluğu” kutlayarak, NATO’nun “yayılmacılığına” tepki göstermişti.

Lavrov’un ziyaretinin temel gündemi Ukrayna değil, Afganistan olarak dikkat çekiyor. İki günlük ziyarette Lavrov’un Amerikalı bir diplomatla da görüşmesi bekleniyor.


Doğudaki Tunxi kentinde organize edilen bir toplantı Afganistan’a komşu yedi ülke ile Rusya ve Çin’i bir araya getiriyor. Diğer katılan ülkeler Pakistan, İran, Tacikistan, Türkmenistan ve Özbekistan olarak öne çıkıyor. Toplantıya Taliban iktidarının dışişleri bakanı Emir Han Muttaki’nin de katılması bekleniyor.

Pekin tarafından yapılan açıklamaya göre paralel bir toplantıda ise “istişare mekanizması” tartışılacak. Bu toplantıya Çin, Rusya, Pakistan ve ABD diplomatlarının katılacağı belirtildi.