Le Monde: Trump, Kürtler olmadan DAİŞ zaferini kutlayamaz!

Le Monde gazetesi, DAİŞ şefi Ebubekir El Bağdadi’nin öldürülmesinin, ABD Başkanı Donald Trump’ın işgale yol açtığı gerçeğini değiştirmeyeceğini ve katledilen Hevrin Xelef’i unutturmayacağını kaydetti.

Gazetede Alain Frachon imzalı editör yazısında, ABD Başkanı Donald Trump’ın Bağdadi’nin ölümüyle Kürtlere yaptığını unutturma çabasına dikkat çekildi.

“Trunmp, ihanet ettiğini Kürtler olmadan İslam Devleti karşısındaki zaferini kutlayamaz” başlığını taşıyan editör yazısında, “Amerikan Başkanı, Ebubekir El Bağdadi’nin ölümüyle Kürtleri Türkiye’ye ve Ankara destekli Suriyeli Arap uzantılarına teslim ettirdiğini unutturmaya çalışıyor” denildi.

“Donald Trump, Kürtlere ihanetini kabul ettirmek için İslam Devleti’ne karşı başarısı üzerine hesap yapıyor” diyen Frachon, şunları ekledi: “Ama şu gerçeği silemeyecek: Kürtler olmadan, İslam Devleti’nin şefi Ebubekir El Bağdadi’nin yeri tespit edilemezdi. Amerikan başkanı tarafından halifeliğin ortadan kaldırıldığına dair 27 Ekim’de ilan edilen çocukça sevinç, daha densizceydi.”

Frachon şöyle devam etti: “Trump yanılıyor. İslam Devleti kurucusunun ölümü bize hiçbir şeyi unutturmayacak: Ne Amerikan birliklerinin Suriye Kürdistan’ından çekilmesi, ne Türkiye’ye bu bölgeyi işgal etmesi için yeşil ışık yakması, ne de bu olayların ikonik imajı haline gelen genç Kürt aktivist Hevrin Xelef’in şehit edilmesi...”

Aynı yazıda şu yorumlar yer aldı: “Amerikan özel güçlerinin İslam Devleti’ne karşı başarılı operasyonu iki şeyin altını çiziyor: Trump’ın sonuçsuz stratejisi ve Suriye’deki tek ittifakına karşı nankörlüğünü.”