Le Soleil: Türkiye bölgede istikrarsızlık faktörü

Québec Üniversitesi Bilimler Profesörü David Bensoussan "Le Soleil" gazetesinde , Erdoğan’ın Türkiye’sini “sapmaları balesi” başlıklı bir yazıda ele aldı.

Bensoussan, Türk devletinin dış politikadaki radikal sapması, ekonomik kriz, medya ve yargının kontrol altına alınması gibi çok sayıda soruna dikkat çekerek, “Bugün Türkiye, kişi haklarının suistimale uğratan, düşünce özgürlüğü ve basın özgürlüğünü ihlal eden bir ülke olarak nitelendiriliyor” dedi.

Bensoussan, Erdoğan’ın Osmanlı hayallerine, Suriye politikasına ve Kürtlere yönelik işgal saldırılarına, Doğu Akdeniz’de bir çok adadaki egemenliği zan altında bırakmasına, Kosova’nın Türkiye ilan edilmesini, medyanın demokrasi ile uyuşmadığı yönündeki yaklaşımına, Avrupa Birliği ile yaşanan sorunlara, Rusya’ya yakınlaşarak ABD ve NATO ile yaşanan gerilimlere de dikkat çekti.

Yeniden Kürtlere yönelik işgal tehditlerini de hatırlatan Bensoussan, çıkmaza doğru giden Türkiye’ye işaret ederek, “sapmaların balesini” şöyle özetledi:

“Erdoğan, poliritmik bir koreografi yorumu pahasına, olduğu yerde dönerek balo pistini yarışsız işgal etmek isteyen bir şövalyeyi düşündürtüyor: Pistten çıkarmak için Kürtlerin ayaklarını zalimce eziyor; gözünü diktiği S-400 hava savunma sistemi için Rus ortaklığı ve F-35 uçaklarını istediği Amerikan ortaklığı arasında nöbetleşerek, telkin edici bir tango oynuyor; genişliğinden yararlandığı Katar önünde ayaklarını birbirine vurarak zıplıyor, sırtını dönmemek için İran ile yüz yüze geliyor, Suriye diktatörü için de bu tutumu saklı tutuyor; Arap kitleleri etkilemek için İsrail önünde naz yapıyor, Müslüman Kardeşlere gaz vermek için Mısır’a nanik yapıyor, Suudi gazeteci Kaşıkçı cinayeti üzerine çetin yeni detaylar akıtarak Suudi Arabistan önünde karnı süslü bir striptiz dansı yapıyor; kontrdansa dururken, Batı karşıtı eğilip bükülmeleriyle yandaş yapmak istediği Avrupa’daki milyonlarca Türk’e göz ucuyla bakıyor. Bu sırada, Suriye ve Suriyeliler birbirlerini vuruyor.

Ortadoğu, sorunsal bir komşuluktur. Epey devlet, Başkan Trump’in sürpriz kararlarını hesaba katmadan, rüzgar gülü gibi değişken Türk politikası nedeniyle istikrarsız hale geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Türkiye’si, çatışmalarla yırtılan bir bölgede ek bir istikrarsızlık faktörüdür.”