Liberation: Türkiye cezaevlerinde insanlık dışı model geliştiriyor

Fransız Liberation gazetesi Türk devletinin adli aygıtı ve cezaevlerindeki duruma işaret ederek, “Türkiye insanlık dışı bir model geliştiriyor” başlığını kullandı.

Jérome Berlioux ve Marie Tihon imzalı haberde, “göz boyama” amaçlı duruşmalardan sonra iktidar muhaliflerinin tutulduğu Silivri cezaevine dikkat çekti.

Gazete, “Genellikle tecrit altında tutulan 23 bin tutuklu arasında bazıları bitmek bilmeyen geçici tutukluluk halini yaşıyor” dedi.

Gazete şu yorumda bulundu: “Türkiye’de adli gündem koronavirüs pandemisinin zor bela durdurabildiği siyasi davalar yağmuruna benziyor: Gezi, Cumhuriyet, Oda TV, Uluslararası Af Örgütü, ÇHD’li avukatlar, HDP’li seçilmişler davası... Burada kanıtsız suçlamalar, duyulmayan savunmaların yapıldığı ve tarafsızlık olmadan dinlendiği hastalıklı tiyatro oyunlarına benzeyen duruşmalardan bahsediliyor.

Genellikle mahkumiyetlerle sonuçlanıyor, yargı bağımsızlığı olmayışına tepki gösteren bildiriler ve, sonunda, sanıkların isimlerinin birbirine karıştığı gazete haberleri ve iddianameler tek bir kelimeyle özetleniyor gibi: terör

Bundan bir kaç on yıl önce, PKK’li Kürt gerillasına karşı savaşın en şiddetli olduğu 90’lı yıllarda olduğu gibi, Türkiye’de bastırmak işkence ve alıkoyma ile uyaklıydı. Artık bu yeni bir biçim aldı: Yargı aygıtının genellikle hukuka karşı baskıcı amaçlarla kullanımı...”