Libya açıklarında onlarca göçmen kayboldu

İtalya sahil güvenlik birimleri, Libya açıklarında bir geminin batması sonucu 30 dolayında göçmenin kaybolduğunu bildirdi.

İtalyan sahil güvenlik birimleri yaptığı açıklamada “Kurtarma operasyonları sırasında gemi devrildi. 17 kişi kurtarıldı ama 30 dolayında kişi kayboldu” dedi.

Bundan iki hafta önce de İtalya’nın güneyindeki Calabria açıklarında 180 dolayında kişiyi taşıyan bir gemi batmış, 76 göçmen hayatını kaybetmişti. Trajediden bu yana hemen her gün yeni cenazeler kıyıya vuruyor.

İtalya yargısı Calabria açıklarındaki drama ilişkin soruşturma başlattı. Deniz yetkililerinin, alanda kapasitesinin üzerinde dolu bir geminin varlığına dair bilgilere rağmen yeterince hızlı hareket etmediğinden şüphe ediliyor. Göçmen karşıtı politika yürüten aşırı sağcı Georgia Meloni hükümetine yönelik sert eleştiriler var.

İtalya İçişleri Bakanlığı’na göre 1 Ocak’tan bu yana İtalya kıyılarına 17 bin 592 kişi ulaştı. 2022 yılının aynı döneminde 5 bin 976 kişi, 2021’in aynı döneminde 5 bin 995 kişi İtalya’ya ulaştı. Avrupa sınırlarını korumakla görevli Frontex’e göre orta Akdeniz yoluyla İtalya’ya ulaşan göçmenlerin sayısında ocak ve şubat aylarında yüzde 116 oranında artış yaşandı.