Libya’da devletin finanse ettiği milis grupları suç işliyor!

Uluslararası Af Örgütü, Libya’da devlet tarafından finanse edilen bir milis grubunun tam bir cezasızlık içerisinde ağır suçlar ve insan hakları ihlalleri işlediği tepkisinde bulundu.

Uluslararası Af Örgütü yaptığı yazılı açıklamada, “Yaygın cezasızlık, devlet tarafından finanse edilen İstikrara Destek Otoritesi (SSA) milislerini cinayetlere, keyfi gözaltılara, göçmenlerin ve mültecilerin keyfi gözaltında tutulmasına, işkenceye, zorla çalıştırmaya ve diğer ağır insan hakları ihlallerine ve uluslararası hukuk kapsamındaki suçlara karışmaya teşvik ediyor” dedi.

SSA, Türk devleti ve Katar’ın desteklediği eski hükümet başkanı Fayiz El Saraj’ın bir kararnamesi ile ocak 2021’de kuruldu ve sadece Başbakan’ın yetkisi altına verildi.

Af Örgütü, SSA’nın Trablus’taki “en güçlü milis liderlerinden biri” olan Abdul Gani El Kikli tarafından yönetildiğini belirtti. Örgüt, Kikli’nin “uluslararası hukuk kapsamındaki ağır suç geçmişine ve ciddi ihlallere rağmen" bu göreve atandığına dikkat çekti.

El Kikli ve yardımcısı Lutfi El Harari’ye ilişkin şikayetler konusunda nisan ayında Libya makamlarına mektup yazdıklarını belirten Af Örgütü, bu kişilerin daha fazla suç işlemesi, soruşturmalara müdahale etmesi veya dokunulmazlıktan yararlanmasının önüne geçilmesini istedi.

Bu talep şimdiye kadar yanıtsız kaldı. Lutfi El Harari, mevcut durumda Trablus merkezli İç Güvenlik Kurumu’nun (ISA) başında yer alıyor. Af Örgütü’ne göre ISA da “suçlara ve insan hakları ihlallerine karışan başka bir milis” grubu.

Uluslararası Af Örgütü'nün Kuzey Afrika ve Ortadoğu bölge müdür yardımcısı Diana Eltahawy, “Şiddete başvuran milis liderlerini meşrulaştırmak ve onlara devlet maaşlarını sorgusuz sualsiz vermek, onların başkalarının haklarını ceza almadan çiğnemeye devam etme güçlerini artırır” dedi.

Eltahawy, El Kikli'nin yeni milislerinin göçmenlere ve mültecilere veya Libyalılara karşı korkunç suçlara karışmasının sürpriz olmadığını kaydetti.

Af Örgütü, “10 yıldan fazla bir süredir komutası altındaki milisler, zorla kaybetmeler, işkence, yasadışı öldürmeler ve uluslararası hukuk kapsamındaki diğer suçlar yoluyla Trablus'taki Ebu Salim mahallesinin sakinlerini terörize ediyor. Abdul Gani El Kikli soruşturulmalı ve yeterli kabul edilebilir kanıt varsa adil bir yargılamayla yargılanmalıdır” diye ekledi.