Libya’da Haftar güçleri bir uçak düşürdü

Libya’nın doğusunu denetiminde bulunduran mareşal Halife Haftar’a bağlı güçler, Trablus merkezli Ulusal Birlik Hükümeti’ne ait bir uçağı düşürdüklerini bildirdi.

Haftar’ın sözcüsü Ahmed El Mesmari, Perşembe akşamı L39 Albatros tipi bir uçağı, Tarhuna kenti yakınında düşürdüklerini açıkladı. Tarhuna, Trablus’un 80 kilometre güney doğusunda yer alıyor,

Mesmari’ye göre, uçak Turablus’un 200 kilometre doğusundaki Misrata’dan kalış yaptı.

Ulusal Birlik Hükümeti sözcüsü Muhammed Gnunu, Trablus’un güneyinde saldırı görevindeki L39 tipi uçak ile bağlantının koptuğunu belirtti ve başka detay vermedi.

Ülkenin doğusundaki kalesinden gelen Haftar güçleri, 4 Nisan’da Trablus’u almak için operasyon başlattı. Karadan çatışmalar sürerken, taraflar sık sık hava saldırıları da düzenliyor. Her iki taraf da, operasyonun başından bu yana bir çok uçak kaybetti.

Libya, 2011’da Muammer Kaddafi’nin NATO müdahalesi sonucu kanlı bir şekilde devrilmesinden bu yana kaos içerisinde bulunurken, mevcut durumda iki ayrı hükümet var. Ayrıca çok sayıda milis grupları, hakim olduğu alanlarda kendi yasalarını uyguluyor.

Bu savaşa, dışarıdan da bir çok güç doğrudan veya dolaylı olarak katıldı. Türkiye, Trablus merkezli, İslamcı grupların ağırlıkta olduğu hükümete doğrudan destek veriyor ve silah yardımında bulunuyor.

Uluslararası Af Örgütü de 3 Temmuz günü yaptığı bir açıklamada, 2011’de uygulanan ambargonun ihlal edilmeye devam ettiği konusunda alarm verdi. Af Örgütü, Libya’da başkent Trablus’un kontrolü için savaşan iki rakip güce silah sağlayan ülkelerin adını da verdi.

Uluslararası Af Örgütü’nün Ortadoğu ve Kuzey Afrika Müdür Yardımcısı Magdalena Mughrabi, “BM’nin silah ambargosu Libya’da sivilleri korumayı hedefliyor. Ama Ürdün, Birleşik Arap Emirlikleri ve Türkiye, zırhlı araçlar, dronlar, güdümlü füzeler ve diğer silahları vererek açık ihlalde bulunuyor” dedi.

General Haftar, geçen Cuma günü Ankara’yı “askerleri, uçakları ve savaş gemileri” ile savaşa doğrudan katılmakla suçlayarak, “düşman” ilan etmiş ve bölgedeki çıkarlarına saldırı emri vermişti. Haftar’a göre, Türkiye Akdeniz üzerinden Trablus merkezli güçlere doğrudan silah ve cephane yolluyor. Haftar’ın ordusu, 30 Haziran günü Trablus havaalanında Bayraktar tipi bir Türk insansız hava aracını, düzenledikleri hava saldırısında vurduklarını bildirmişti.