Libya’da Haftar’ın ordusu Türk İHA’sını vurdu

Libya’nın doğusunu elinde bulunduran general Haftar’ı bağlı güçler, Türk devletine ait bir insansız hava aracını imha ettiklerini duyurdu. Haftar’ın güçleri altı Türk vatandaşını da gözaltına aldıktan sonra serbest bıraktı.

Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Pazar günü yaptığı açıklamada Haftar’a bağlı güçlerin altı Türk vatandaşını gözaltına aldığını duyurmuş, bırakılmamaları halinde misilleme tehdidinde bulunmuştu.

Bu açıklamadan bir kaç saat sonra, Halife Haftar’ın ordusu başkent Trablus havaalanında Bayraktar tipi insansız hava aracını, uçaklarla vurduklarını bildirdi.

Açıklamada, “Uçaklarımız Bayraktar tipi insansız bir hava aracını, kalkış sırasında hedefledi ve askeri alan pistinde imha etti” denildi. Türk Dışişleri Bakanlığı Pazartesi yaptığı yeni bir açıklamada, rehin alınan Türk vatandaşlarının serbest bırakıldığını bildirdi.

Bu gelişmeler, Haftar’ın iki gün önce Türkiye’yi düşman ilan ederek, Türk çıkarlarına yönelik “vur emri”nden sonrasına denk geldi.

Türk devleti, başkent Trablus merkezli İslamcı gruplardan oluşan Ulusal Birlik Hükümeti’ni askeri ve siyasi olarak destekliyor.

Haftar, sözcüsü Ahmet el Mesmari aracılığıyla yaptığı açıklamada, Libya hava sahasının Türk uçaklarına kapatıldığını bildirmişti.

Haftar, komuta ettiği birliklerine bölgedeki Türk gemilerine ve tesislerine saldırmaları için talimat verdiğini duyurmuştu.

Türkiye'nin Katar'la birlikte Libya merkezi hükümet güçlerine destek verdiğini belirten Haftar, bu güçlerin Libya topraklarının bir kısmını da işgal ettiğine dikkat çekmişti.

Libyalı general, Türkiye’den Trablus’a inmek isteyen uçaklar ve limanlara yanaşmak isteyen gemilerin “düşman” olarak görüleceğini belirtirken, Libya’da yaşayan Türk vatandaşlarının da tutuklanacağı uyarısında bulunmuştu.

Haftar cephesi, Türkiye’nin Trablus muharebesine doğrudan katıldığını, diğer bir ifadeyle, askerleri, uçakları ve gemileri ile bu savaşta yer aldığını belirtiyor. Haftar’a göre, cephaneler özellikle Akdeniz üzerinden Ulusal Birlik Hükümeti güçlerine gönderiliyor.

Erdoğan da kısa bir süre önce Trablus merkezli hükümete “Ankara ile Trablus arasındaki askeri anlaşma” gerekçesiyle silah sağladığını söylemişti. Hatta Erdoğan daha ileri giderek, ülkesinin Trablus’a askeri desteğinin, Haftar güçleri karşısında dengeyi yeniden sağladığını ifade etmişti.