Libya’da petrol üretimi sıfıra indi, uçuşlar durdu

Libya’nın başkenti Trablus’ta tek işleyen havaalanında, roketli saldırı nedeniyle uçuşlar durdu. Hafter güçleri petrol üretimini de durdurdu.

Ankara destekli Trablus hükümeti tarafından yapılan açıklamaya göre, uluslararası Mitiga havalana altı Grad roketi atıldı. Hükümet, bu saldırıyı ateşkes ihlali olarak değerlendirdi.

Roket saldırısı ardından havaalanındaki uçuşlar durduruldu, diğer uçuşlar 200 kilometre doğudaki Misrata’ya yönlendirildi. Mitiga havaalanı, aylarca kapalı kaldıktan sonra 14 Ocak’ta yeniden açılmıştı.

Öte yandan ülkenin en az üçte ikisini kontrolünde bulunduran, Halife Hafter güçleri, petrol ihracatını bloke eti. Salı günü itibariyle petrol zengini ülke tek varil üretim yapmadı. Hariga, Brega, Sidra ve Ras Lanuf petrol limanları bloke edildi. Kamusal Petrol Şirketi NOC’a göre bu durum ülkede günlük olarak 77 milyon dolar mali kayba yol açıyor. Aralık ayında günlük petrol üretimi 1,139 milyondu.

Hafter, Trablus hükümetinin petrolden elde edilen gelirleri askeri amaçlı kullanmakla suçluyor.

Libya’daki Amerikan temsilcileri petrol üretiminin derhal yeniden başlatılmasını istedi.

Ülkenin doğusunu denetiminde bulunduran Halife Hafter, 4 Nisan 2019’dan bu yana Müslüman Kardeşler’in ağırlıkta olduğu Trablus’u ele geçirmeye çalışıyor. İki güç arasında 2015’ten bu yana çatışmalar var.

14 Ocak’ta Almanya öncülüğünde Berlin’de düzenlenen Libya konferansı da fiyasko ile sonuçlandı. Her ne kadar ateşkes çağrıları yapılsa da, Berlin-Ankara işbirliği nedeniyle bölgenin temel bazı aktörleri konferansa davet edilmedi. Bunlar arasında Tunus, Fas ve Yunanistan da var. Konferansta çatışan tarafların şefleri de bir araya getirilemedi. Silah ambargosunun ise nasıl uygulanacağı netlik kazanmadı. Türkiye, açık bir şekilde Trablus merkezli hükümete silah ve asker desteği sağlıyor. Binlerce çete mensubunu bölgeye gönderen Türk devleti, zırhlı araçlar, cephane ve dron gibi silahlar sağlıyor.