Libya’da radikal çetelerin elindeki son büyük kente operasyon

Muammer Kaddafi’nin devrildiği 2011 yılından bu yana istikrarsızlığın devam ettiği Libya’da radikal İslamcı çetelerin elindeki son kent olan Derna’ya yönelik büyük bir askeri operasyon başlatıldı.

Libya’nın başkenti Trablus çevresindeki kuzeybatı ve batı bölgeleri haricinde tümünü elinde bulunduran Tobruk merkezli hükümete bağlı Libya Ulusal Ordusu, Derna’ya operasyon başlattı.

Ülkenin kuzeydoğusundaki sahil kenti Derna, 2011 yılında Muammer Kaddafi’nin devrilmesinden bu yana radikal İslamcı grupların elinde.

Ülkenin büyük bir kısmını elinde bulunduran birliklerin başındaki isim olan Mareşal Halifa Haftar, hedeflerinin Derna’yı tümüyle özgürleştirmek olduğunu duyurdu. Haftar, “Derna’nın özgürlüğü için geri sayım başladı” diye konuştu.

Haftar, ordu birliklerinin ‘terörist üslere’ yönelik bombardımanlarını sürdürdüğünü de kaydetti.

2011 başında başlayan iç savaşın ardından Libya’da istikrar sağlanabilmiş değil. 2014 yılındaki seçimlerle belirlenen Temsilciler Meclisi üyeleri, İslamcı grupların Trablus’u ele geçirmesi ardından Tobruk merkezli bir hükümet kurmuştu. Tobruk’a alternatif olarak ise Ulusal Uzlaşı Hükümeti Birleşmiş Milletler (BM) gözetiminde oluşturulurken, bu hükümetin tüm ülkeyi temsil edebilmesi için müzakereler devam ediyor.