Libya’daki çatışmalarda 121 ölü, 600’e yakın yaralı

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Libya’da 4 Nisan’dan bu yana başlayan yeni çatışmalarda en az 121 kişinin öldüğü, 561 kişini yaralandığını açıkladı.

Ülkenin doğusunun denetiminde bulunduran general Halifa Haftar, 4 Nisan’da başkent Trablus’a yönelik operasyon başlattı.

WHO’ya göre operasyonun başından bu yana en az 121 kişi öldü, 564 kişi yaralandı. WHO’nun Libya bürosu Twitter üzerinde yaptığı açıklamada Trablus’ta sağlık personelleri ve ambulanslara yönelik tekrarlanan saldırıları kınadı.

BM İnsani İşler Koordinasyon Bürosu ise çatışmalarda şimdiye kadar 13.500 kişinin yer değiştirmek zorunda kaldığını belirtirken, bunların 900’ünün barınma merkezlerinde kaldığını ifade etti.

Çatışmalar 4 Nisan’dan bu yana, uluslararası toplumun tanıdığı Ulusal Birlik Hükümeti güçleri ile, mareşal Haftar’ın birlikleri arasında Trablus’un güney çevresinde yaşanıyor.

Haftar’ın Libya Ulusal Ordusu, ülkenin kuzey batısındaki Trablus’u almak istiyor. Karada yaşanan çatışmaların yanısıra, taraflar karşılıklı olarak her gün hava saldırıları düzenliyor. Yaşanan sivil kayıplar konusunda da karşılıklı suçlamalar var.

Libya, 2011’de NATO destekli bir müdahale ile Muammer Kaddafi rejiminin kanlı bir şekilde devrilmesinden bu yana kaos içerisinde yaşıyor.