Libya krizi: Cenevre müzakerelerinden anlaşma çıkmadı

Libya krizine ilişkin Birleşmiş Milletler çatısı altında Cenevre’de düzenlenen müzakerelerde, taraflar ateşkes üzerine anlaşma sağlayamadı.

BM’nin Libya misyonu MANUL tarafından yapılan yazılı açıklamada, 3 Şubat’ta başlayan müzakerelerin ilk oturumunun Cumartesi günü öğleden sonra tamamlandığı bildirildi.

BM’nin Libya elçisi Ghassan Salame daha önce yaptığı bir açıklamada, iki tarafın mevcut ateşkesin kalıcı hale dönüştürülmesinin gerekliliğini kabul ettiğini ama “bazı anlaşmazlık noktalarının” olduğunu söylemişti.

Cenevre’deki toplantıya Trablus merkezli ve Ankara destekli Ulusal Birlik Hükümeti beş üst düzey askeri temsilci, ülkenin doğusunu denetiminde bulunduran Halife Hafter güçleri de aynı sayıda askeri temsilci göndermişti.

Ancak bu ortak askeri komisyon toplantısından ateşkes anlaşması çıkmadı. BM yaptığı açıklama “Her iki taraf tam bir ateşkese varmak amacıyla görüşmelerin devam etmesi gerekliliğini kabul ettiği için MANUL 18 Şubat’ta yeni bir müzakere oturumunun başlamasını önerdi” denildi.

Geçen ay Berlin’de yapılan ve uluslararası güçlerin katıldığı Libya konferansında çatışmaya dahil olan yabancı güçler müdahalelerini durdurma ve silah ambargosuna uyma sözü vermişlerdi. Ancak özellikle Türkiye, ambargoyu açık bir şekilde ihlal etmeye devam ederek, silah, cephane ve paramiliter güçler gönderdi.

Halife Hafter öncülüğündeki Libya Ulusal Ordusu (LUO), Nisan 2019’da başkent Trublus’u Ulusal Birlik Hükümeti’nin (UBH) elinden almak için operasyon başlatmıştı. Çatışmalar son aylarda dış güçlerin müdahalesi arttı. Özellikle Türkiye, Müslüman Kardeşler’in ağırlıkta olduğu Trablus hükümetine açık bir şekilde destek verdi. BM’nin silah ambargosunu ihlal eden Türkiye, binlerce çete mensubu ve Türk askerinin yanısıra, zırhlı araçlar, dronlar ve silah sevkiyatı yaptı. Hafter güçlerini ise Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır, Rusya ve bazı batılı ülkeler destekliyor.