Libya müzakereleri: Dış müdahalelerin bitmesi önemli 

BM, Libya’daki iç savaşın sonlandırılması için taraflar arasında müzakerelerde iyimser iken, ev sahibi Tunus, dış müdahalelerin son bulmasının barış için önemli olduğuna vurgu yapıyor. 

2011 yılında başlayan ve 2014’den itibaren Trablus ve Tobruk merkezli iki hükümet arasındaki çatışmaya dönüşen iç savaşın sonlandırılması için müzakereler, 9 Kasım Pazartesi günü Tunus’ta başladı. Tunus Cumhurbaşkanı Qayes Said’in ev sahipliğindeki müzakereler, Birleşmiş Milletler (BM) gözetiminde yapılıyor. 

Katılımcılarının BM tarafından belirlendiği müzakereler Trablus merkezli Ulusal Birlik Hükümeti ile Tobruk’taki parlamentonun desteklediği Mareşal Halife Haftar güçleri arasında düzenleniyor. 

Müzakerelere dair konuşan BM Libya Özel Temsilcisi Stephanie Williams, başarı konusunda ‘iyimser’ olduğunu söyledi.

Williams, Libya’da barış ve istikrarda uzlaşının sağlanması noktasında umutlu olduklarını da vurguladı. 

Müzakerelerde ateşkesin korunmasının yanı sıra kısa vadede bir seçim takviminin belirlenmesi de hedefleniyor. 

TUNUS: DIŞ MÜDAHALELERİN ENGELLENMESİ ŞART 

Müzakerelere ev sahipliği yapan Tunus’a göre ise, başarılı olunabilmesi için üçüncü ülkelerin ‘her türlü müdahaleden kaçınması’ hayati önemde. Cumhurbaşkanı Qayes Said, birçok ülkenin askeri olarak Libya’ya müdahil olduğuna dikkati çekti. 

Libya’da Mareşal Hafter’e Rusya’nın desteğinin yanı sıra Türkiye’nin Trablus hükümetine verdiği destek de son 1 yılda öne çıkıyordu. Türkiye’nin Suriye’de himayesindeki bir çok gruptan paralı çeteleri Libya’ya sevk ettiği biliniyor.