Lieberman'dan Hamas'a 'ağır darbe' tehdidi

İsrail Savunma Bakanı Avigdor Lieberman, Gazze’nin kontrolünü elinde bulunduran Hamas’a “ağır darbe” vurmanın gerekli olduğunu savundu. Lieberman, ancak bu kararı tek başına alamayacağını da sözlerine ekledi.

Savunma Bakanı Lieberman, Gazze Şeridi yakınındaki Reim üssünde askerlerin önünde yaptığı konuşmada mevcut durumun sürdürülemeyeceğini belirtti.

Lieberman, “Hamas’a ağır bir darbe vurmamız gerekiyor, önceki duruma dönme ve şiddet düzeyini azaltmanın tek yolu budur” iddiasında bulundu.

Savunma Bakanı, “Ama ne yazık ki, ne Savunma Bakanı, ne Başbakan ve ne de her ikisi birlikte böyle bir kararı alamaz” derken, kararın Güvenlik Kabinesi’ne ait olduğunu ifade etti.

Lieberman, her hafta yaşanan “şiddet düzeyini” kabul edemeyeceklerini sözlerine ekledi.

10 yılı aşkın bir süredir İsrail ablukası altında olan Gazze’de 30 Mart’tan bu yana her hafta Cuma günü binlerce kişi sınır hattında protesto eylemleri yapıyor. Bir kaç metre yüksekliğindeki sınır bariyerlerine yaklaşanlar İsrail askerlerinin hedefi oluyor. İsrail askerleri, bariyerlere yaklaşarak çeşitli cisimler atan eylemcilere karşı gerçek kurşun kullanıyor.

Bir süre boyunca yaşanan sükunetin ardından son haftalarda yeniden şiddet olayları yaşandı. İsrail, Hamas’ı bu eylemlerden sorumlu tutuyor.

İsrail ordusu ile Hamas’taki silahlı gruplar arasında da roket, obüs ve füze atışları yaşandı.

30 Mart’tan bu yana yaşanan protesto eylemler sırasında ve hava saldırılarında en az 2015 Filistinli İsrail askerleri tarafından öldürüldü.

İsrail ordusu 2008 yılından bu yana Gazze’de Hamas’a karşı üç büyük operasyon gerçekleştirdi.

Mısır ve Birleşmiş Milletler, yeni bir çatışmanın önüne geçmek için kalıcı ateşkes arayışı içerisinde bulunuyor.

Ancak Lieberman, Hamas ile olası bir çözüme inanmıyor. “Tüm seçenekleri denedik” iddiasında bulunan İsrail Savunma Bakanı, “Mevcut durumda, tüm seçenekleri tüketmiş bulunuyoruz. Karar zamanı geldi” diye ekledi.