Londra’da çete şiddeti ve polise karşı onbinler sokaklara çıktı

Londra’da on binlerce kişi 17 yaşındaki Kürt genci Ali’nin öldürülmesi ardından “Katil devlet, katil polis” sloganları ile sokaklara çıktı.

Kuzey Londra, hemen her gün artan düzeyde cinayet, gasp, uyuşturucu ve yaralama olayları ile gündeme geliyor.

18 Haziran günü 17 yaşındaki Ali Baygören adlı Kürt bir gencin bıçaklanarak öldürülmesi bardağı taşıran son damla oldu.

Ali’nin katil zanlısı olarak gözaltına alınan 15 yaşındaki bir çocuk tutuklansa da, toplum bu cinayetlerin asıl sorumlusunun devlet ve polis olduğu tepkisinde bulunuyor.

Aralarında Kürt Halk Meclisi, Day-Mer, Gik-Der, Alevi örgütleri, yöresel derneklerin de bulunduğu Demokratik Güç Birliği’nin ‘Çeteleşme hayır’ şiarı ile yaptığı çağrı üzerine onbinlerce kişi Tottenham Stadyumu önünde bir araya geldi.

Burada sık sık, “Katil devlet katil polis”, “Çetelere karşı omuz omuza”, “Susma sustukça sıra sana gelecek”, şeklinde slogan atan kitle, Edmonton’daki Metropolitan Polis Merkezi’ne doğru yürüyüşe geçti.

On binlerce kişilik kortej, alkış ve sloganlar eşliğinde yürüyüşe geçerken kortejin en ön saflarında genç Ali’nin babası İbrahim Baygören yer aldı.

Taşınan pankart ve dövizler de bıçaklı ölümlere dikkat çekilirken, polisin ve hükümetin göçmenlere karşı tutumuna tepki ve öfke gözlemlendi.

Kitle yürüyüş boyunca yolları tamamen trafiğe kapatırken Angel Corner bölgesinde 5 dakikalık oturma eylemi yaptı.  

Edmonton Metropolitan Polis İstasyonu önünde alkış, zılgıt ve yuhalamalar ile polisi protesto eden kitle, hep bir ağızdan “Katil devlet katil polis” sloganını attı.

Polis merkezi önünde Göçmen İşçiler Derneği (Gik-Der) Başkanı İbrahim Avcil, Kürt Halk Meclisi adına Ercan Akbal, Day-Mer Başkanı Ahmet Sezgin, Britanya Alevi Federasyonu Başkanı Dilek İncedal, BAF eski Başkanı İsrafil Erbil ve gençlik örgütleri birer konuşma yaptı.

Yapılan konuşmalarda çetelere karşı duyarsızlığın ve çözümsüzlüğün asıl kaynağının İngiliz devleti, hükümeti ve polisi olduğunun altı çizilerek, bunun özellikle göçmenlerin yoğun yaşadığı yerlerde olmasına dikkat çekildi.

BAF Eşit Başkanı Dilek İncedal, ekonomik ve siyasal tercihlerimizden dolayı göç ettiklerini vurgulayarak, “Burada birçok sorun ile karşılaştık. Belki parayı bulduk ama para bir çözüm değil. Bugün hepimizin evine ateş düştü. Bizlerin yaşamı değerlidir. Bunun için çözüm değerlerimizi korumaktır” dedi.

Kürt Halk Meclisi Eşbaşkanı Ercan Akbal’da İngiliz devletinin silah satışları ile bugün Ortadoğu’yu ülkelerini coğrafyalarını kana buladığına dikkat çekerek, kapitalist sistemden medet ummak yerine toplumun kendi öz savunmasını geliştirmesi gerektiğini kaydetti.

Bu sırada kitle hep bir ağızdan “Aliler ölmez” slogan attı.  Gik-Der adına konuşan İbrahim Avcil, çeteleri önlemeyen polisin ve devletin Ali’nin gerçek katili olduğunu vurguladı.

Hayatını kaybeden Ali Baygören’in babası İbrahim Baygören, toplumun sahiplenişi ve duyarlılığına teşekkür ederek, “Oğlumu el bebek gül bebek büyüttüm. Alimin yanında oldunuz. Bu toplum birbirine sahip çıksın” dedi.

Yapılan konuşmaların ardından demokratik kitle örgütlerinden oluşan bir heyet polis merkezi yetkilileri ile bir görüşme gerçekleştirdi. Bu arada kitle uzun süre karakul önündeki protestosunu sürdürdü.