Londra’ya göre Körfez'de 'kazara' çatışma riski var

Büyük Britanya, ABD ile İran arasında artan gerilim nedeniyle Körfez’de “kazara” bir çatışma riskinden endişe ediyor.

Avrupa Birliği (AB) Dışişleri Bakanları, Brüksel’de bir araya geldi. Toplantıya ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo da davet edildi.

İngiliz Dışişleri Bakanı Jeremy Hunt, Brüksel’de yaptığı açıklamada, “Yükselen gerilim nedeniyle kazara bir çatışma yaşanması riskinden çok endişeliyiz” dedi.

Hunt, “Avrupalı ortaklarımız ve Mike Pompeo ile bu endişelerimizi paylaşacağız” diye ekledi.

“Dünyanın en istikrarsız bölgesi ve bu kötü yönde büyük bir adım olur” diyen Hunt, “İhtiyacımız olan şeyin, sakin bir dönem olduğunu düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

ABD ile İran arasındaki gerilim son bir haftadır daha fazla tırmandı. ABD’nin nükleer anlaşmadan çekilmesinden bir yıl sonra, İran da bazı taahhütlerini askıya aldığını açıkladı.

Tahran yönetimi ayrıca, petrol ve banka sektörlerini vuran yaptırımlardan kurtulmak amacıyla Avrupalılara çözüm bulmaları için iki ay süre tanıdı. İran, aksi halde nükleer anlaşma kapsamındaki başka kısıtlamaları da kaldıracakları uyarısında bulundu. Avrupalıları ültimatomu reddetti.

Washington da Tahran’ı, ABD çıkarlarına yönelik “her an” saldırı planı içerisinde olmakla suçlayarak, Körfez’e savaş gemisi ve Patriot bataryaları gönderdi. Bölgede bir uçak gemisi ve savaş uçakları da bulunduruluyor.