Lübnan’daki kriz çocukların yaşamını tehdit ediyor

Birleşmiş Milletler Çocuk Fonu (UNICEF) Lübnan’da çocuk aşı oranının yüzde 30’dan fazla düştüğünü belirterek, çocukların ölümcül hastalıklar karşısında daha savunmasız olduğu konusunda uyardı.

Ekonomik krizin derin olduğu ülkede, ilaç kıtlığı ve sağlık çalışanlarının ülkeyi terk etmesi nedeniyle durum daha da ağırlaştı.

AŞI ORANI YÜZDE 31 DÜŞTÜ

UNICEF yayınladığı yeni bir raporda çocuklar için daha kötü hale gelen sağlık krizine dikkat çekti.

Raporda, “Aşı oranlarındaki kritik düşüş, çocukları kızamık, difteri ve zatürre gibi yaşamı tehdit eden hastalıklara karşı savunmasız bıraktı” denildi.

Raporda, "Aşılama oran zaten endişe verici bir seviyedeyken, rutin çocuk aşıları yüzde 31 düştü ve çok sayıda çocuğu hastalığa karşı savunmasız bıraktı" vurgusu yapıldı.

NÜFUSUN YÜZDE 80’İ YOKSULLAŞTI

Lübnan, 2019 yılından bu yana ağır bir ekonomik kriz yaşıyor. Dünya Bankası, bu krizi Lübnan’ın modern tarihinin en kötü krizi olarak tanımlıyor. Ulusal para birimi değerinin yüzde 90’ından fazlasını kaybederken, nüfusun yüzde 80’i yoksulluğa düştü.

AİLELER SAĞLIK MERKEZİNE GİDECEK ULAŞIM MASRAFINI BİLE KARŞILAYAMIYOR

Raporda UNICEF temsilcisi Ettie Higgins, “Pek çok aile, çocuklarını bir sağlık merkezine götürmek için ulaşım masraflarını bile karşılayamıyor” dedi.

Rapora göre, Nisan-Ekim 2021 arasında tıbbi bakıma erişemeyen çocukların sayısı yüzde 28'den yüzde 34'e yükseldi.

İLAÇ KITLIĞI VAR

Büyük bir yolsuzluğun yaşandığı ülkede hükümet artık ilaç gibi temel ürünleri ithal edemez hale geldiğinden, birçok hasta, kronik hastalıkları tedavi etmek için kullanılanlar dahil olmak üzere hayat kurtaran ilaçlar elde etmek için mücadele ediyor.

DOKTORLARIN YÜZDE 40’I ÜLKEYİ TERK ETTİ

Rapora göre, ailelerin yüzde 50'sinden fazlası ihtiyaç duydukları ilaçları alamazken, hastanelerin en az yüzde 58'i ilaç sıkıntısı yaşadığını belirtiyor.

Ayrıca, mali çöküş sağlık çalışanlarının göçüne neden oldu. UNICEF, doktorların yüzde 40'ının ve ebelerin yüzde 30'unun ülkeyi çoktan terk ettiğinin altını çiziyor.