Lübnan Başbakanı Saad Hariri istifasını açıkladı

İki haftadır kesintisiz protesto eylemlerinin yaşandığı Lübnan’da Başbakan Saad Hariri istifa etmek zorunda kaldı.

Başbakan Hariri, protesto hareketinin 13’üncü gününde kameraların karşısına çıkarak istifa edeceğini açıkladı.

Hariri kısa açıklamasında, Cumhurbaşkanı Michel Aoun’un yanına giderek hükümetin istifasını sunacağını duyurdu.

Bu açıklama eylem yerlerinde canlı olarak izlendi. Bir çıkmazda olduğunu söyleyen Başbakan, Lübnanlıları “ülkeyi iç savaştan korumaya” çağırdı. Hariri, 2005 yılında bombalı saldırıda öldürülen, eski başbakan ve babası Refik Hariri’nin portresi önünde bu açıklamayı yaptı.

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah da, Cuma günü yaptığı açıklamada Lübnan’ın iç savaşa sürüklenebileceği uyarısında bulunmuştu.

Lübnan’da halk hareketi 13 gündür devam ediyor. İktidar şu ana kadar talepleri karşılama yönünde belirgin herhangi bir adım atmadı.

Ülkedeki kriz, hükümetin WhatsApp üzerindeki aramalara sürpriz vergi açıklaması ile patlak vermişti. Halkın öfkesi üzerine bu karar hemen geri çekildi ancak yolsuz ve beceriksiz olarak değerlendirilen yönetici sınıfına karşı öfke dinmedi. Eylemciler, siyasi sınıfın gitmesini ve derin ekonomik reformlar istiyor.

Başbakan’ın istifa açıklamasından önce Beyrut’taki temel protesto alanlarında, Hizbullah yandaşları eylemcilere saldırıda bulunmuştu. Onlarca saldırgan, eylemcilere ait çadırları yıktı.