Lübnan’da eylemciler baskıya devam ediyor

Lübnan’da hükümetin söz verip de yerine getirmediği vaatler ve yolsuzluklara karşı başlayan halk ayaklanması üçüncü haftasına girdi. Pazartesi günü bir çok yol trafiğe kapatıldı.

17 Ekim’den bu yana yüzbinlerce kişi temel kentlerdeki meydanları işgal ederek, yöneticilerin beceriksizliği ve yolsuzluklarını protesto ediyor.

Eylemler üçüncü haftasına girerken, ülkenin bir çok yerinde yollar ulaşıma kapatıldı.

Giderek daha iyi örgütlenen eylemciler, son günlerde özellikle yollara barikatlar kurarken polisle kedi-fare oyunu oynadı.

Başkent Beyrut’un merkezindeki önemli bir kavşakta bulunan “Ring” köprüsü eylemciler tarafından kapatıldı. Merkez bankası yakınında da protesto eylemi yapıldı.

Halk hareketi, hükümet üzerinde baskıyı arttırmak için yolları ve köprüleri tuttuklarını belirtiyor.

Halk ayaklanması, geçen hafta Başbakan Saad Hariri ve hükümetinin istifasına neden olmuştu. Yeni hükümetin de ne zaman kurulacağı henüz bilinmiyor. Parlamentoda istişareler için de henüz bir takvim yok.

Protestocular ise geleneksel siyasi sistemi reddediyor. Mevcut sistem onlarca yıldır ayı partiler ve ailesel klanların hakimiyetinde bulunuyor. Dünya Bankası’nın 2012 verilerine göre Lübnan’da nüfusun yüzde 25’inden fazlası yoksulluk sınırının altında yaşıyor.