Lübnan’da kriz: Gençler ülkeyi terk ediyor

Aylardır kötü ve yolsuz yöneticilere karşı direnişin sürdüğü Lübnan’da sadece son iki yılda yüz bini aşkın genç ülkesini terk etti.

6 milyonu aşkın nüfuslu Lübnan’da ülkenin kötü yönetiminden kaynaklanan sorunlardan en çok etkilenenlerin başında gençler geliyor. Nisan 2018 ile Mart 2019 arasındaki verilere göre, işsizlik oranının yüzde 11,5 civarında olduğu ülkede gençler arasında bu oran yüzde 23’ü aşıyor.

Ancak işsizlikten en çok etkilenenlerin başında yüksek öğrenim görmüş gençler geliyor. Bu gençler arasında işsizlik oranı yüzde 37’ye ulaşıyor.

ÜLKEYİ TERK EDİYORLAR

Farklı etnik ve dini topluluklardan oluşması nedeniyle siyasi dengenin tutturulmasının başlı başına bir sorun olduğu Lübnan’da, Filistin ve Suriye’den gelen mülteciler de ekonomik sorunları büyütüyor. Kamplar dışında yaşayan mülteciler bile tek başına nüfusun beşte birine yakınını oluşturuyor.

Ancak ülkedeki sorunları daha da ağırlaştıran nedenlerden biri de son aylarda tepkinin sokağa vurmasına neden olan yolsuzluklar ve giderek kötüleşen yönetim. Ülkedeki ‘elit siyasi sınıfın’ yolsuzluklara bulaşması nedeniyle başta eğitimliler olmak üzere Lübnanlı gençlerde ülkeyi terk etme eğilimi de artış gösteriyor.

2019’DA YÜZDE 42 ARTIŞ

‘Information international’ adlı bağımsız bir araştırma kuruluşunun çalışmasına göre, özellikle 2019’da ülkeyi terk edenlerin sayısında yüzde 40’ın üzerinde bir artış görüldü. Buna göre, 2018 yılında 41 bin 766 kişinin Lübnan’ı terk ettiği savunulan verilerde, 2019’da bu sayının yüzde 42 arttığı kaydediliyor. Bu sayı toplamda 62 bine yaklaştı. Bunların önemli bir kısmının gençler olduğu bildiriliyor.

EN ÇOK ARANAN KELİME ‘GÖÇ’

Google Trends tarafından açıklanan verilere göre, iç savaşın bittiği 1990’dan ve özellikle de 2000’li yıllardan sonra eğitimlilerin geri dönmeyi tercih ettiği Lübnan’ı terk etmek isteyenler çoğalıyor. Buna göre, geçtiğimiz kasım ve aralık aylarında Google’da en çok aranan kelimeler arasında ‘göç’ yer alıyordu. ‘Göç’ kelimesi içeren aramaların son 5 yılın en yüksek seviyesinde olduğu da Google Trends’in verdiği bilgiler arasında.