Lübnan seçimlerini Hizbullah ve ittifakları kazandı

Lübnan’da Pazar günü yapılan genel seçimlerde Hizbullah ve ittifakları, sandalyelerin yarısından fazlasını aldı.

Lübnanlılar Pazar günü sandık başına gitti. Seçimlere katılım oranı yüzde 49.2 oldu. 2009’daki seçimlerde yüzde 54 olarak kayda geçmişti.

Hizbullah, varlık gösterdiği tüm bölgelerde milletvekili çıkardı. 128 sandalyeli mecliste, sandalyelerin yarısından biraz fazlasını, diğer bir ifadeyle en az 65 sandalyeyi Hizbullah ve ittifaklarının aldığı bildirildi.

Hizbullah’ın ittifakları Parlamento Başkanı Nabih Berri’nin Şii Amal hareketi, Maruni Hristiyanı olan Cumhurbaşkanı Michel Aoun, Özgür Vatansever Partisi’nden oluşuyor.

Hizbullah ABD, tarafından “terörist örgüt” olarak tanınırken, Suriye’de Esad rejiminin yanında savaşta yer alıyor. Hizbullah’ın artan etkisi, İran’ın da Suriye-Irak-Lübnan hattında artan etkisi olarak değerlendiriliyor.

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah, seçimlerde elde ettikleri başarı için “direnişini siyasi ve ahlaki zaferi” dedi.

Batı destekli Başbakan Saad Haridi’nin Gelecek partisi ise ağır bir yenilgi aldı. Hariri’nin partisi 33 sandalyeden 21 sandalyeye geriledi.

Bu gerilemeye rağmen, mevcut durumda yeni hükümeti kurmaya en uygun kişi de Hariri olarak değerlendiriliyor. Lübnan’da yürürlükte olan, mezhebe dayalı iktidar paylaşım sistemine göre başbakanın Sünni olması gerekiyor.