Lübnanlılar yolsuzluklara karşı sekiz gündür isyanda

Lübnan’da vergi artışı ve siyasilerin yolsuzluklarına karşı başlayan halk ayaklanması sekizinci gününde devam ediyor.

Halk ayaklanması, Çarşamba günü Beyrut çevresine ordunun yoğun bir şekilde konuşlandırılmasıyla yeni bir boyut kazandı.

Ancak kitleler barışçıl şekilde eylemlerini sürdürdü. Hükümetin reform açıklaması da tepkileri dindirmedi.

Yollarda kurulan barikatlar tüm ülkeyi felç ederken, hareketin başından bu yana binlerce kadın da eylemlerde yerlerini alıyor. Kadınlar bu ülkede özellikle evlilik, boşanma, miras gibi toplumsal yasaların mağdurları olarak kalmaya devam ediyorlar. Geçen Cumartesi günü yüzlerce kadın Beyrut’ta eylemciler ve güvenlik güçleri arasında bir insan zinciri oluşturarak, olası çatışmaları engellemeye çalıştı.

Pazartesi günü Başbakan Saad Hariri, geniş bir ekonomi reformu paketi açıkladı. Açıklanan tedbirler arasında bakan ve vekillerin maaşlarının yüzde 50 düşürülmesi de yer alıyor. Ancak bu tedbirler, halkın öfkesini dindirmedi.

Ayaklanma, 17 Ekim’de yeni vergi zammının açıklanması ile başladı. Bu vergi, bardağı taşıran son damla oldu. Ülkede zaten su, elektrik ve sağlık hizmetlerine erişim gibi temel ihtiyaçlar, 1975-1990 iç savaşından sonra 30 yıldır düzenli bir şekilde karşılanmıyor.

Bu ayaklanma için bazıları devrim diyor. Ülkeyi felç eden eylemcilerin talepleri açık: İç savaşın sonundan beri iktidarı tekeline alan bu beceriksiz ve yolsuz siyaset insanlarından kurtulmak. Bu siyasetçiler, Nabih Berri, Welid Cumblatt, Samir Geagea, Hasan Nasrallah ve Saad el Hariri gibi yöneticilerle temsiliyetini bulunuyor. Bunlar partilerin resmi temsiliyetinin yanısıra klanları da temsil ediyor.