Lüksemburg, NATO’yu Türk işgalini tartışmaya çağırdı

Lüksemburg Dışişleri Bakanı Jean Asselborn, Kürtlere karşı Kuzey Suriye’deki Türk işgaline karşı NATO’yu tartışma yürütmeye çağırdı.

NATO’nun Brüksel’deki binasında Dışişleri Bakanları’nın katıldığı bir toplantıda konuşan Asselborn, “NATO, demokratik değerlere saygı gösterilen bir kulüptür. Bulutlar oluştuğunda, tartışmak gerekiyor” dedi.

Asselborn, “NATO bünyesinde yaşanan tüm sorunları özgürce tartışabilmek gerekiyor. Bakanlar toplantısı büyükelçiler arasındaki tartışmaların kayıt kasası değildir” diye ekledi.

AFP’ye göre NATO’nun bir çok üye ülkesi Türkiye’nin Kuzey Suriye’deki işgalinin NATO bünyesinde tartışılmasını istiyor. Zira bu işgal, “gerilim ve endişelerin bir faktörü” olarak görülüyor.

Sorunlu konular, Şubat ayında NATO üyesi ülkelerin Savunma Bakanları toplantısında gündem dışı bırakılmıştı. Ancak Türk devletinin Mart ayında Efrîn’i işgal etmesi ardından Lüksemburg sert tepki göstermişti.

Asselborn, toplantı sırasındaki konuşmasında “YPG’li Kürtler uluslararası koalisyon ve Amerikan güçlerine yardım etti, Rakka kentini özgürleştirdi. Bu, teröristlerle karıştırılamaz” dedi. Asselborng, bu ifadeleriyle, YPG’yi “terörist örgüt” olarak gören Türk devletini ima etti.

Jean Asselborn, Türk devletinin işgalinin tartışmaya açılması konusunda çok sayıda mevkidaşının desteğini altığını temin etti.