Lula adaylıktan çekildi, yeni aday Haddad

Brezilya’da cezaevinde olduğu için başkanlık seçimlerine adaylığı kabul edilmeyen Lula da Silva adaylığını geri çekti.

2003-2010 yılları arasında Brezilya’yı yöneten Lula, hakkındaki rüşvet suçlamaları nedeniyle Nisan ayında cezaevine konulmuştu. Hakkındaki kesinleşmiş ceza nedeniyle 7 Ekim’deki başkanlık seçimlerinin favorisi olan Lula’nın adaylığı reddedilmişti.

Lula da Silva’nın üyesi olduğu İşçi Partisi’nden yapılan açıklamada, adaylıktan çekildiği ve yerine Sao Paulo eski Belediye Başkanı Fernando Haddad’ın aday gösterildiği duyuruldu. Haddad, daha önce seçimlerde devlet başkan yardımcılığına adaydı.

Görev yaptığı sırada bir inşaat şirketinden rüşvet aldığı iddia edilen Lula da Silva, tutukluluğuna ve hatta 12 yıl hapse çarptırılmasına rağmen seçim anketlerinde en güçlü aday olarak görünüyordu. Lula’nın adaylığına dair son kararı Yüksek Seçim Mahkemesi vermiş ve solun en güçlü isminin seçimlere girmesine izin vermemişti.

Lula’nın yerine aday gösterilen Fernando Haddad’ın aynı popülariteye sahip olmadığı biliniyor. Ancak Haddad’ın adaylığı sonrasında yapılacak yeni anketler bekleniyor.

Lula’dan sonra başkanlık seçimlerini kazanan Dilma Rousseff de, hakkındaki bazı suçlamalar nedeniyle Ağustos 2016’da Senato tarafından görevden alınmıştı.