Lula hakkındaki karar kesinleşti: Tutuklanacak

Brezilya Yüksek Mahkemesi’nin kararı ardından eski Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva’nın tutuklanmasına karar verildi.

Yüksek Mahkeme’de dün sabah alınan kararın ardından federal yargıç Sergio Moro, 12 yıl hapse mahkum edilen Lula’nın tutuklanması emrini verdi. Moro, Lula’nın yerel saatle bugün saat 17.00’ye kadar polise teslim olması için süre verdi.

Bu yıl yapılacak devlet başkanlığı seçimlerinin favorisi olarak gösterilen sosyalist siyasetçi Lula, mahkumiyetine karşı tüm hukuki yollar tüketilene kadar serbest kalma ilkesi “habeas corpus”tan yararlanmak istiyordu. Ancak Brezilya Yüksek Mahkemesi, beş oya karşı altı oyla Lula’nın tutuklanmasına yeşil ışık yakmıştı.

HALEFİ ROUSSEFF DE BENZER SUÇLAMALARLA GÖREVDEN ALINMIŞTI

Ekim ayındaki Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin favori adayı olan Lula, yolsuzluktan 12 yıl bir ay hapis yatması gerekecek. Lula, bir inşaat şirketinden deniz kenarında lüks bir apartman almak ve bunun karşılığına şirketi kamu pazarında “kayırmakla” suçlanıyor.

Brezilya solunun sembol ismi olan Lula, suçlamaları reddederken, hiçbir delil olmadığı ve üçüncü kez Cumhurbaşkanı olmasını engellemek için komplo kurulduğunu söylüyor. Lula hakkında halen 6 ayrı soruşturma daha devam ediyor.

Son olarak 2016 yılında Lula’nın halefi Dilma Rousseff’e yönelik kamuya ait hesapları bilinçli bir şekilde çarpıttığı iddiasıyla Senato’da açılan soruşturma, Rousseff’in görevden alınmasıyla sonuçlanmıştı. Rousseff’in yerine adı birçok yolsuzlukla anılan merkez sağcı Michel Temer göreve getirilmişti.