Maas: İran ile ticaret mekanizması yakında hazır olacak

Avrupalı ülkelerin ABD yaptırımlarına maruz kalmadan İran ile ticaret yapabilmek için tasarladıkları mekanizmanın yakında operasyonel olacağı açıklandı.

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Tahran’a gerçekleştirdiği ziyaret sırasında yaptığı açıklamada, nükleer anlaşmanın imzacısı ülkeler olan Fransa, Almanya ve Birleşik Krallık’ın tasarladığı “Instex” isimli mekanizmanın yakında opeasyonel olacağını söyledi.

Avrupalı ülkeler, ABD’nin yaptırımlarına maruz kalmadan ticari ilişkileri sürdürebilmek için aylardır çeşitli mekanizmalar üzerinde duruyordu.

Maas, “Sözkonusu olan yeni bir tip araçtır, bu nedenle operasyel hale getirmek basit bir şey değil” değil.

Maas, “Ama tüm resmi koşulları yerine getirildi, kısa sürede kullanabileceğimizi düşünüyorum” diye ekledi.

Tahran’a ziyarette bulunan Maas’ın İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ve İranlı mevkidaşı Muhammed Cevad Zarif ile görüşmesi bekleniyor. 

Maas bu görüşme ile, nükleer anlaşmayı kurtarmaktan henüz vazgeçmedikleri mesajını veriyor.

İran, bir çok kez imzacı Avrupa ülkelerini yaptırımlara karşı bir mekanizma oluşturmak için verdikleri taahhütleri yerine getirmemekle eleştirmişti. ABD’nin İran üzerindeki yaptırımları her geçen gün daha ağır bir şekilde hissediliyor. İranlı yetkililer mevcut ekonomik durumu, İran-Irak savaşı döneminden daha ağır olarak değerlendiriyor.

İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü yaptığı açıklamada, “Avrupalılar, İran’ın çıkarlarını güvenceye almak için şimdilik somut ve belirgin hiçbir tedbir almadı” dedi.

Sözcü Abbas Musavi, “Tahran nükleer anlaşma dışındaki hiçbir sorunu tartışmayacak” diyerek, Fransa’nın balistik füze programına ilişkin yeni müzakereler yapılması önerisine gönderme yaptı. İran bu öneriyi reddetmişti.

ABD’de Donald Trump yönetimi, geçen yıl Mayıs ayında nükleer anlaşmadan tek taraflı olarak çekilerek yaptırımlara geri dönmüştü. ABD, İran üzerindeki baskıyı üst boyutlara çıkarırken, diğer imzacı ülkelerini de anlaşmadan çekilmeye zorluyor.